Kamer legt privacykader voor tracing-app vast

© PhotoNews
| Contacttracers helpen de besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen in het callcenter in Diegem.

De Kamer heeft woensdag een resolutie goedgekeurd die de privacyvoorwaarden vastlegt waaraan een eventuele app die contacten van coronapatiënten kan helpen opsporen zou moeten voldoen. Het is nog lang niet zeker dat er in ons land zo'n app komt.

Het resolutievoorstel van Ecolo-Groen is geen pleidooi voor een app, maar wil de krijtlijnen voor de bescherming van de privacy vastleggen voor het geval er ooit toch zo'n app zou komen.

Volgens de goedgekeurde tekst moet zo'n app op vrijwillige basis zijn, gegevens mogen niet op een centrale server worden opgeslagen en de individuele tracking van de locatie zal niet mogelijk zijn. De app mag enkel een hulpmiddel zijn om burgers te waarschuwen voor een mogelijke besmetting, en in geen geval om het opvolgen van de maatregelen rond social distancing of quarantaine te controleren.

Het zullen uiteindelijk de gewesten zijn die beslissen over een eventuele uitrol. Vlaanderen zet eerst in op manuele tracing door callcenters die contacten opbellen. Als de app er toch nog komt, zal dat "als ondersteuning" zijn bij manuele tracing, liet het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) optekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?