Ki buigt zich over regelmatigheid van onderzoek Qatar-gate

Eva Kaili_Grieks vice-voorzitter Europees parlement_Qatargate
© Photonews
| De Griekse Eva Kaili, vice-voorzitter van het Europees parlement, is betrokken bij het Qatar-gate schandaal.
© Photonews
| De Griekse Eva Kaili, vice-voorzitter van het Europees parlement, is betrokken bij het Qatar-gate schandaal.

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zal de komende maanden de regelmatigheid van de procedure controleren in het dossier rond vermoedelijke corruptie binnen het Europees Parlement. Alle betrokken partijen krijgen vanaf nu ook inzage in het dossier, om zich te kunnen voorbereiden op de debatten.

Het federaal parket onderzoekt al geruime tijd de mogelijke inmenging van Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Verschillende politici, waaronder Panzeri, voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella en het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino werden in de loop van het onderzoek in verdenking gesteld. De advocaten van de Griekse Eva Kaili hebben de KI nu gevraagd om de regelmatigheid van de procedure te controleren. Volgens hen zijn de Europese rechtsregels rond de parlementaire immuniteit geschonden. De KI zal nu de volledige procedure doorlichten.

“De zaak is uitgesteld naar 14 mei 2024, maar het gaat om een relaisdatum”, klonk het bij de advocaten na afloop van de zitting. “Alle betrokken partijen krijgen toegang tot het dossier, om zich te kunnen voorbereiden.”

In mei zal er dan een conclusie- en pleitkalender worden opgesteld omtrent de debatten over de regelmatigheid van de procedure. Intussen loopt het onderzoek naar de vermoedelijke corruptie nog steeds verder. Dat onderzoek in intussen in handen van de Brusselse onderzoeksrechter Aurélie Dejaiffe, nadat haar voorganger Michel Claise zich in juni terugtrok uit het dossier.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?