Man zit 18 dagen onschuldig in de cel door fout van politie

© PhotoNews
| De gevangenis van Sint-Gillis.
Updated: 20-02-2020 - 15:13

Door een schrijffout in de naam van een verdachte bracht een onschuldige man uit Molenbeek 18 dagen onterecht door in de gevangenis. Een politieman vergat de ‘a’ in de familienaam van een verdachte op te schrijven.

De politie van Brussel pakte in juli van 2017 ene Mustapha J. op voor diefstal met geweld, slagen en verwondingen, verboden wapendracht en illegaal verblijf. Omdat de agent na verhoor de naam van de dader verkeerd registreerde, vertrok de dagvaarding naar een andere Mustapha J. uit Molenbeek. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Mustapha uit Molenbeek verbleef toen bij familie in Parijs om te bekomen van een werkongeval. Omdat hij niet inging op de dagvaarding werd hij bij verstek veroordeeld tot 3 jaar cel. Bij zijn terugkeer in november 2019 werd hij opgepakt en overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis. De man was toen nog nooit in contact gekomen met gerecht, en lijkt bovendien niet eens op de werkelijke dader.

Geen controle vingerafdrukken

Ook in de gevangenis werd de fout niet opgemerkt, omdat het toestel dat vingerafdrukken moet controleren defect was. Ondanks het feit dat de man in kwestie zijn onschuld bleef uitschreeuwen duurde het tot hij 18 dagen later voor de rechter verscheen alvorens de fout werd opgemerkt.

Ondertussen had de eigenaar van zijn huurappartement reeds een nieuw slot op de deur gezet: “Want ik verhuur niet aan bajesklanten,” schrijft Het Laatste Nieuws.

Schadevergoeding

De strafpleiter is van plan om een procedure op te starten om een schadevergoeding te bekomen voor zijn cliënt.

“De bedragen daarvoor zijn vastgesteld op 25 tot 50 euro per dag. In dit geval zou dat nog geen duizend euro betekenen, terwijl de man, die nog nooit in aanraking was gekomen met het gerecht, achttien onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Dat heeft een impact gehad. We gaan proberen een zo hoog mogelijke schadevergoeding te verkrijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?