Scholieren Atheneum Vorst vragen in brief erkenning van politiegeweld

© Belgaimage
| Op dinsdag 3 december braken rellen uit met leerlingen op het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst omdat ze een week voor het begin van de examens nog geen roosters ontvingen. Op woensdag 4 december bleef de school de hele dag gesloten.

De scholieren van het Athenée Andrée Thomas vragen dat burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) erkent dat de politie te ver ging bij de inval van hun school twee weken geleden. Dat schrijven ze in een brief die onder meer aan BRUZZ bezorgd werd. Roberti wil zo ver niet gaan en herhaalt zijn woorden van afgelopen donderdag.

De politie-inval in het Athenée Andrée Thomas in Vorst van 3 december blijft de gemoederen in Vorst bezighouden. De leerlingen van de school hadden de burgemeester afgelopen dinsdag geïnterpelleerd op de gemeenteraad van Vorst over het politie-optreden op hun school. Roberti wilde het politieoptreden toen niet veroordelen. Daarop verlieten de leerlingen ontstemd de gemeenteraad, en ook de volgende dag weigerden de leerlingen van de derde graad aan de lessen deel te nemen.

Donderdag wilde Roberti tegenover BRUZZ het politie-optreden opnieuw niet expliciet veroordelen en vandaag, vrijdag, nadat de leerlingen van de school een brief hadden bezorgd aan onder meer de redactie van BRUZZ, blijft hij daarbij. "Een politie-interventie op school is altijd een mislukking", antwoordde hij toen hem expliciet gevraagd werd of hij kon instemmen met de eis van de leerlingen om het geweld tijdens de inval te erkennen.

Gestigmatiseerd

De scholieren vragen in de brief immers of de burgemeester het politiegeweld wil erkennen en "wil stoppen met het verdedigen van de politie". Doorheen de brief valt te lezen dat de leerlingen het gevoel hebben gestigmatiseerd te worden door de politie en gemeente. "Ja, wij gaan naar een school met veel leerlingen die zich in een moeilijke sociaal-economische situatie bevinden, maar nee, dat geeft de politie nog niet het recht om ons zomaar aan te vallen", klinkt het in de brief. "Wij zijn geen criminelen, maar gaan naar school voor onze vorming. Wij zijn er niet op uit om problemen te veroorzaken."

Gevraagd om een reactie op de brief, herhaalde Roberti zijn woorden van donderdag. "Als er leerlingen buitensporig zijn behandeld, kunnen ze zich bij mij of de politie melden. Ik zal hen begeleiden om een klacht in te dienen, als ze dat nodig vinden. Ik heb een leerling gesproken die zei dat hij mishandeld is en hem gezegd wat hij zou moeten doen."

Politie weet van geen klachten

Bij de politiezone zuid, zegt men voorlopig geen weet te hebben van klachten naar aanleiding van het politie-optreden van 3 december. Woordvoerster Kathleen Calie laat weten dat wat de politie betreft alles tijdens deze actie verlopen is volgens het boekje. Er loopt ook geen intern onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?