Burgemeester Vorst: ‘Politie-inval in school is altijd een mislukking’

© PhotoNews
| 3 december 2019: rellen op het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst.

Na de leerlingenstaking van woensdag hebben de leerlingen van het Athénée Andrée Thomas opnieuw samengezeten met Vorsts burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo). Die zal ook de komende weken beschikbaar blijven voor dialoog. Ondertussen zijn de lessen weer hervat. Na de kerstvakantie bekijken alle partijen hoe het verder moet.

Burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo) heeft opnieuw gesprekken gehad met enkele leerlingen van het Athénée Royal Andrée Thomas (ARAT), na de woelige gemeenteraad en daaropvolgende schooldag. De knoop is nog niet ontward, maar volgens de burgemeester zijn de gesprekken constructief.

Wat het politieoptreden betreft, meent Roberti dat die in de eerste plaats nooit had mogen langskomen. “Een politie-interventie op school is altijd een mislukking. Het is aan de school en aan de Franse Gemeenschap om te onderzoeken hoe het zover is kunnen komen. Dat is niet onze verantwoordelijkheid, maar wij bieden als gemeente wel onze steun aan waar nodig,” zegt Roberti aan BRUZZ.

Professionele hulp

Roberti heeft daarom bij de Franse Gemeenschap het actieplan opgevraagd om de situatie op ARAT te verbeteren. Ondertussen blijft hij openstaan voor dialoog met de leerlingen. Hij sprak naar eigen zeggen ook met een jongere die verklaart mishandeld te zijn door de politie, en begeleidde die naar professionele hulpinstanties.

De leerlingen van het ARAT vinden het evenzeer constructief dat er opnieuw een dialoog kon plaatsvinden. “Maar we zijn er nog niet uit,” reageert een leerling. Meer informatie geven ze in de loop van donderdagavond, na onderling overleg.

Protestmaand

Het beleid van de directie op ARAT zorgt al een tijdlang voor wrevel bij leerlingen en leerkrachten. Begin december kwam het tot een leerlingenopstand, waarbij de school de politie inschakelde die hardhandig zou hebben opgetreden.

Leerlingen interpelleerden daarover burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo) op de gemeenteraad, maar die wilde het politieoptreden niet veroordelen. Daarop verlieten de leerlingen ontstemd de gemeenteraad, en ook de volgende dag weigerden de leerlingen van de derde graad aan de lessen deel te nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?