© TDN/BRUZZ

Teleurgestelde leerlingen Vorst: 'U laat ons in de steek'

Tim De Neve
© BRUZZ
17/12/2019

Een interpellatie van de leerlingen van het Franstalige atheneum Andrée Thomas (ARAT) deed dinsdagavond veel stof opwaaien tijdens de gemeenteraad in Vorst. Burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) weigerde de "gespierde politie-inval" tijdens een leerlingenstaking expliciet te veroordelen, waarop ouders en leerlingen de zaal met slaande deuren verlieten. "We voelen ons in de steek gelaten. Dit is een schreeuw om hulp."

Er was opvallend veel jong volk afgezakt naar l'École du Vignoble, waar de gemeenteraad in Vorst plaatsvond. Een dertigtal scholieren van het ARAT tekende present om Anouar Chakrouni, hun jonge delegatieleider, een hart onder de riem te steken tijdens zijn burgerinterpellatie. De leerling nam het woord om de wantoestanden in zijn school aan de kaak te stellen.

Op 3 december protesteerden de scholieren tegen het uitblijven van examenroosters, tegen de slechte organisatie in het ARAT en tegen de slechte staat waarin het schoolgebouw zich bevindt. Het protest liep uit de hand en de politie kwam tussen. "Daardoor is de situatie geëscaleerd: de leerlingen voelen zich niet langer veilig op school", aldus Chakrouni, die zijn tranen niet kon bedwingen.

20191217 gemeenteraad vorst tumult arat
© TDN/BRUZZ | De gemeenteraad in Vorst verliep tumultueus

Volgens de scholieren gebeurde de politie-interventie met overdreven geweld. Er zou traangas gebruikt zijn, politiehonden en de criminele brigade kwamen ter plekke, leerlingen werden uitgescholden en smartphones werden met geweld afgenomen om opnames te wissen. "Eén leerling werd opgesloten en incasseerde klappen. Hij deed nochtans niets verkeerd", beweert Chakrouni.

De leerlingen hopen dat er snel structurele veranderingen volgen op het ARAT. Hoewel de gemeente geen bevoegdheid heeft over de gemeenschapsschool, richtten ze zich ook tot burgemeester Roberti. "We vragen u, als baas van de lokale politie, om het onrecht dat ons is aangedaan te erkennen en ervoor te zorgen dat zo'n gespierde interventie niet meer mogelijk is op school. Wij eisen garanties."

Na de massaal geapplaudiseerde interventie van Chakrouni nam de burgemeester het woord. "Het is de eerste keer dat zo'n jonge burgers interpelleren. Er wacht jullie een mooie toekomst. Het is knap dat jullie op zo'n korte tijd een delegatie samenstellen", feliciteerde Roberti de scholieren. "Maar ik beschik niet over de bevoegdheid om een politie-interventie verbieden."

"Er is politiegeweld geweest: ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Dit is een schreeuw om hulp."

Anouar Chakrouni, delegatieleider van de leerlingen

Ook over de embarmelijke leeromgeving kon de Vorstse burgervader geen garanties geven. "Dat is aan de Franse Gemeenschap. We hebben contact met de bevoegde instanties om de problemen aan te pakken. Er staat een actieplan in de steigers", zei Roberti, die wel beloofde om de dialoog tussen directie, leerlingen en politieverantwoordelijken te faciliteren.

De respons van Roberti stelde duidelijk teleur, maar pas wanneer PTB-oppositielid Nabil Boukili het woord opeiste, ontaardde het debat. "Gaat u het brutale politiegeweld, dat stilaan een banaliteit wordt in Vorst, veroordelen", fulmineerde Boukili, geruggesteund door de aanwezige scholieren. Roberti weigerde zich daar tot ergernis van het publiek over uit te spreken.

"Als er politiegeweld heeft plaatsgevonden, zal ik dat altijd veroordelen. Maar de rapporten van de politie maken geen melding van geweld. Als er een klacht neergelegd wordt, zal dat onderzocht worden. En als op het einde blijkt dat er inderdaad geweld was, kan de politieraad ingrijpen", aldus de burgemeester. Roberti gaf nog mee dat er woensdag overleg gepland staat met de prefect van ARAT en de ouders van twee leerlingen die gewelddadig behandeld zouden zijn.

Maar dat kon de gemoederen niet bedaren. De leerlingen voelden zich in de steek gelaten. "Er is politiegeweld geweest: ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Dit is een schreeuw om hulp. Wat gaat u voor ons doen?", antwoordde Chakrouni. Roberti herhaalde voorstander te zijn van dialoog, waarna de leerlingen in het publiek zich begonnen te roeren. "U laat ons in de steek", riep een leerlinge. Het hek was van de dam.

Met slaande deuren en veel poeha verlieten de leerlingen en hun ouders de zaal. In alle commotie was het onmogelijk om de gemeenteraad te laten doorgaan. Burgemeester Roberti ging nadien nog buiten met de scholieren in dialoog, maar de vertrouwensbreuk is een feit. "Tot wie moeten we ons nu wenden?", klonk het wanhopig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Onderwijs, Politiek, gemeenteraad Vorst, ARAT, Stéphane Roberti

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni