Megawegcontrole: bijna helft van de voertuigen in overtreding

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Politiezone Brussel-Stad en Elsene.

Donderdagnamiddag heeft Brussel Mobiliteit, samen met de politie, de douane, de dienst vreemdelingenzaken en nog tal van andere controlediensten een wegcontrole gehouden. Meer dan 100 medewerkers waren betrokken bij de controle. De controleurs doorspitten speciale voertuigen zoals vrachtwagens, bussen, taxi's en limousines op het terrein van de Vroegmarkt in Brussel.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke controle wordt georganiseerd. Brussel Mobiliteit streeft er naar om jaarlijks minstens vier van die acties te organiseren maar omwille van corona is dat de afgelopen maanden niet gelukt.

Afgelopen donderdag was het weer zover en voor de gelegenheid werden tientallen controleurs van uiteenlopende diensten opgeroepen om voertuigen te controleren. Die voertuigen werden uit het verkeer gehaald door motards van de politie. En omdat het nieuws van zo’n controle-actie zich via sociale media als een lopend vuurtje verspreid had en mensen dus de weg vermeden, gingen motards ook in een ruime regio wagens uit het verkeer halen om ze naar het controlecentrum te begeleiden.

Drones

Maar het ging zelfs verder, zei Frederik De Vos van de dienst Wegcontroles van het Brussels Gewest hierover aan VRT NWS: "We hebben ook twee drones in de lucht die nu over Brussel vliegen op zoek naar verdachte voertuigen."

De resultaten mogen er zijn. Van alle gecontroleerde voertuigen - zo'n honderdtwintig - was bijna de helft in overtreding. Sommigen hadden niet alle vergunningen, anderen waren niet verzekerd of waren overladen. En dan waren er ook heel wat mensen die met onbetaalde boetes rondreden. Als er boetes betaald moesten worden, dan moest dat onmiddellijk gebeuren, anders ging er een wielklem op het voertuig.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?