Haren Keelbeeksite

| De Keelbeeksite in Haren wordt de afgelopen maanden meermaals bezet door leden van het actiecomité. Daarmee protesteren ze tegen de komst van de nieuwe gevangenis.

Mensenketting wil bouw van gevangenis in Haren voorkomen

Godfried Roelant
© BRUZZ
08/08/2018

Actiecomité 'Keelbeek Libre' zal niet toelaten dat er aan het einde van de maand gestart wordt met de bouw van de nieuwe ‘megagevangenis’ aan de Keelbeeksite in Haren. “We zullen tot het uiterste gaan om dat te voorkomen”, zegt Laurent Moulin van de organisatie aan BRUZZ.

Het plan om aan de Keelbeeksite in Haren een grote gevangenis te bouwen is niet nieuw. In 2012 werd het idee voor het eerst de wereld ingestuurd. Hoe concreter de piste werd, hoe concreter ook het buurtprotest.

Verschillende organisaties verzetten zich onder de gemeenschappelijke noemer 'Keelbeek Libre' al zes jaar lang tegen de komst van de penitentiaire instelling die zij als een ‘gevangenisdorp’ omschrijven. Die naam kreeg het project omdat er in totaal plaats zou zijn voor 1.190 gedetineerden.

Mensenketting

Ondanks het protest, dat uitmondde in een bezetting van de site, komt de start van de werkzaamheden nu wel heel dichtbij. Op 18 juli verspreidde Regie der Gebouwen, dat verantwoordelijk is voor het beheer van overheidsgebouwen, het bericht dat de werken aan het einde van de zomer van start gaan.

'We zullen ons met hand en tand verzetten'

Laurent Moulin van actiecomité 'Keelbeek Libre'

"Dat werd ons bevestigd door een deurwaarder die twaalf dagen later het gebied kwam inspecteren. Hij gaf ons 15 dagen de tijd om het terrein te verlaten”, zegt Laurent Moulin van het actiecomité. Toch is niemand van plan om dat bevel ook daadwerkelijk op te volgen.

“We zullen ons met hand en tand verzetten. Als het moet maken we een mensenketting om te voorkomen dat deze groene long van Brussel verloren gaat. Deze strook kent een bijzonder rijke biodiversiteit die absoluut behouden moet blijven.”

‘Extra gevangenis is niet nodig’

Naast een aanslag op het milieu, vindt Moulin het ook geen goed idee om zoveel gevangenen samen te brengen op een plek. “Dat is vragen om problemen. Het verhoogt de kans op agressie tussen de gevangenen onderling. We zijn dan ook voorstander van instellingen met maximum 100 gedetineerden.”

Haren

| Een simulatiebeeld van de toekomstige gevangenis in Haren.

Dat lijkt utopisch, zeker wanneer je rekening houdt met de overbevolking waarmee de verschillende Brusselse gevangenissen vandaag kampen.

“De overbevolking is niet noodzakelijk terug te brengen tot een gebrek aan plaats. Er wordt vooral te weinig gewerkt met persoonlijke begeleiders. Dat kan de bezettingsgraad al terugbrengen tot een aanvaardbaar niveau. Een extra gevangenis is dan zelfs niet meer nodig.”

Raad van State

Of een mogelijke mensenketting een kans maakt tegen de bulldozers en graafmachines valt nog af te wachten. Het actiecomité rekent daarom ook nog op de Raad van State, waar nog een procedure loopt tegen het gevangenisproject.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Justitie , Samenleving , Nieuwe gevangenis Haren , Gevangenis Haren , burgerprotest , Keelbeek Libre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni