Mensensmokkelaars opgepakt die opereerden aan Noordstation

© Mehdi Kassou via Facebook
| De bendes waren actief rondom het Noordstation en het Maximiliaanpark.

Bijna gelijktijdig met de ontruiming van het Noordstation vorige week, rolde de politie twee mensensmokkelbendes op. De ontruiming en het oprollen van de bendes staan los van elkaar, zegt het parket. De ene bende hield zich bezig met effectieve mensensmokkel, terwijl de andere zich richtte op het vervalsen van identiteitsdocumenten.

De actie tegen de bende die zich bezighield met het vervalsen van identiteitsdocumenten vond op 14 mei plaats, toen 13 huiszoekingen werden uitgevoerd en 7 personen werden opgepakt. Daarbij werden verschillende vervalste Britse paspoorten aangetroffen, meldt het parket. Er werd ook een cannabisplantage aangetroffen op een van de adressen. 3 verdachten werden uiteindelijk na verhoor voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Eén persoon werd administratief aangehouden en overgebracht naar het gesloten centrum te Vottem.

De bende, bestaande uit voornamelijk personen van Pakistaanse orgine, vervalste Britse pasporten om op basis daarvan bij Belgische gemeentes Belgische identiteitskaarten te verkrijgen, zo stelde de federale gerechtelijke politie van Brussel stelde vast. De speurders ontdekten verder dat er mogelijk een bediende van een Brussels gemeentebestuur betrokken was bij de bende. De rol van de bediende wordt verder onderzocht.

Gelijk met ontruiming Noordstation

De andere bende opereerde vanuit het Noordstation en het Maximiliaanpark en probeerde mensen vanuit daar naar het Verenigd Koninkrijk te versluizen. De organisatie, voornamelijk samengesteld uit smokkelaars van Soedanese nationaliteit, verbleef op meerdere adressen in Brussel. Op die adressen vonden op 16 mei, de dag waarop ook alle transmigranten uit het Noordstation verdwenen, huiszoekingen plaats. De politieactie stond los van de ontruiming van het Noordstation die een dag later gepland stond, maar die uiteindelijk niet doorging omdat de transmigranten elders in de stad werden opgevangen.

De smokkelaars probeerden migranten in de buurt van Aarlen, op de parkings van Hondelange en Sterpenich, in vrachtwagens te verstoppen zonder dat de chauffeurs daarvan op de hoogte waren. Op donderdag 16 mei werden daar 5 migranten en 1 smokkelaar aangetroffen. Gelijktijdig werden in Brussel invallen gedaan bij verschillende gekende smokkelaars. Hierbij werden 6 verdachten gearresteerd en tevens 30 transmigranten aangetroffen waarvan de verblijfsstatus niet in orde was. Tenslotte werd er nog overgegaan tot de arrestatie van drie bijkomende verdachten, waarvan twee administratief werden opgesloten op basis van de Vreemdelingenwetgeving in het gesloten centrum in Steenokkerzeel en één opgesloten voor een ander misdrijf in de gevangenis in Aarlen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?