Moeder van jihadisten krijgt ongelijk in zaak tegen Belgische staat

© Belga - Chris Verhaeghe
14/04/2020

De moeder van twee jonge Syriëstrijders gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg die haar in het ongelijk heeft gesteld. De vrouw had een aansprakelijkheidsvordering ingesteld tegen de Belgische staat omdat die het vertrek van haar zonen in 2013 niet heeft verhinderd, hoewel dat volgens haar advocaat wel had gekund.

De jongste zoon van de vrouw vertrok op 4 april 2013 met een van zijn vrienden naar Turkije om de grens met Syrië over te steken. De jongens waren op dat moment 16 jaar oud, zaten samen op school in Schaarbeek en vertoefden regelmatig in het gezelschap van de beruchte en voor terrorisme veroordeelde moslimprediker Jean-Louis Denis en zijn organisatie Resto du Tawid.

Haar oudste zoon was eerder al, in januari 2013, ook naar Syrië getrokken. Die overtuigde zijn jongere broer om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in Syrië. Hun moeder verwittigde in februari 2013 de politie, in de hoop het vertrek van haar jongste zoon te kunnen tegenhouden, maar die kon enkele weken later ongehinderd op het vliegtuig naar Turkije stappen.

“Het is zeer verbazingwekkend dat een onbegeleide minderjarige alleen aan boord kan gaan in Zaventem naar een gevoelige bestemming als Istanboel”, pleitte haar advocaat Alexis Deswaef vorig jaar op het proces voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg.

“Er heeft zich duidelijk een fout voorgedaan bij de identiteitscontroles voor het inschepen.” Volgens de raadsman hebben de betrokken politieagenten, douanebeambten, magistraten en consulaire diensten onrechtmatig gehandeld en daarom eiste hij een bedrag van 10.000 euro voor morele schade en een bedrag van 50.000 euro voor materiële schade.

“Onze vraag is verworpen”, meldt de advocaat vandaag. “De zaak werd ontvankelijk, maar ongegrond verklaard om een aantal redenen. We hebben het vonnis in maart ontvangen en mijn cliënte heeft me gevraagd beroep aan te tekenen tegen het vonnis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Justitie , Brusselse Syriëstrijder

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni