| Catherine Moureaux geeft antwoord op de vragen in de gemeenteraad.

Molenbeek vraagt inzage in Lesse-zaak, om agenten correct te kunnen straffen

Jasmijn Post
© BRUZZ
26/06/2023

De gemeente Molenbeek zal zich geen burgerlijke partij stellen in de zaak rond het gevecht tussen agenten en scholieren, op de Lesse. Oppositiepartijen Défi en PVDA vroegen dat. Wel heeft burgemeester Catherine Moureaux (PS) inzage gevraagd in de dossiers om agenten correcte sancties te kunnen geven. Eerder diende de scholenfederatie van de Franse gemeenschap al klacht in, en stelde de Franse gemeenschapsregering zich burgerlijke partij.

Begin juni kwamen leerlingen van het Athénée royal Serge Creuz in Molenbeek op gewelddadige wijze in aanraking met politiemensen van de Zone West. Beide groepen waren op kajaktocht over de Lesse in Wallonië. Het gaat om agenten van een brigade in de Zone West, die volgens sommigen eerder al in opspraak zouden zijn gekomen tijdens een lockdownfeestje.

Zo sprak RTL bijvoorbeeld met een leerlinge die getuigde hoe een leerlingen met zijn hoofd in ondiep water werd geduwd, of waar verschillende agenten tegelijk op gingen zitten. De agenten zouden dronken zijn geweest en racistische opmerkingen hebben gemaakt. Ook verschillende politiemensen raakten gewond. Hoe het geweld begon, is niet duidelijk.

Volgens de scholenfederatie zijn er voldoende aanwijzingen voor een onderzoek. De regering van de Franse Gemeenschap heeft zich zelfs burgerlijke partij gesteld in het lopende onderzoek.

Molenbeek geen burgerlijke partij

In de jongste gemeenteraad van Molenbeek vragen raadsleden Rachid Ben Salah (Défi) en Dirk De Block (PVDA/PTB) aan het schepencollege om dat ook te doen. "Het zou een krachtig signaal zijn aan de bevolking," verklaart Rachid Ben Salah (Défi) aan BRUZZ. Verschillende gemeenteraadsleden betreuren bovendien dat de betrokken agenten niet geschorst of ontslagen zijn.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) laat weten dat ze heeft gekozen om de agenten voorlopig niet te schorsen, tot er meer bekend is over de toedracht van de feiten. Ondertussen zijn verschillende agenten overgeplaatst naar administratieve functies. Ze erkent de ernst van de feiten: "Vijf agenten zijn gewond geraakt en minstens twaalf leerlingen zijn gewond geraakt."

Die cijfers zijn opvallend, want uit eerdere berichtgeving van onder andere De Standaard bleek dat negen politiemensen gewond zouden zijn geraakt. Ter herinnering: bij de vechtpartij waren een vijftiental politiemensen van de politiezone Brussel-West en een twintigtal Brusselse jongeren tussen 14 en 16 jaar.

Het Molenbeeks schepencollege zal zich geen burgerlijke partij stellen, laat Moureaux tot slot weten. Ze wil haar positie als voorzitter van de politieraad niet in het gedrang brengen. Wel heeft ze contact opgenomen met het parket met de vraag om de zaak te onderzoeken, net als aan de Algemene Inspectie van de Lokale en Federale Politie. "We hebben inzage in de dossiers gevraagd om correcte sancties te kunnen geven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni