De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis

| De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis.

Na de ratten, nu ook schending taalwet in gevangenis Sint-Gillis

HD
© BRUZZ
20/11/2019
Updated: 20/11/2019 16.04u

De opvallende klacht van gedetineerde M. uit de gevangenis van Sint-Gillis maakt niet enkel melding van ratten in de cel, maar klaagt ook de onmogelijkheid van de man aan om zich verstaanbaar te maken in het Nederlands. Volgens zijn zus Meryem heeft M., die momenteel in voorhechtenis zit in Sint-Gillis, al tuchtsancties gekregen omdat hij de bevelen van cipiers niet begrijpt: “We botsen op een muur”.

“Als dit waar is, dan is dat mensonterend en een flagrante schending van de taalwetgeving,” zegt voorzitter van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht Emmanuel Vandenbossche aan BRUZZ. Scheerlinck bevestigt dat zijn cliènt, die afkomstig is uit Vlaanderen, al tuchtmaatregelen heeft gekregen omdat hij de Franse bevelen van de cipiers niet kan opvolgen. "Hij begrijpt ze gewoon niet", aldus Scheerlinck.

“Dit is een bijna kwaadaardig fenomeen. Hij wordt aangesproken in het Frans, krijgt bevelen en instructies die hij niet begrijpt en voor het dan niet navolgen van die bevelen krijgt hij tuchtsancties.”

Onwil

Meryem en Scheerlinck getuigen allebei dat het ook heel moeilijk is om een afspraak te kunnen maken om M. te bezoeken. “Niemand wil ons te woord staan of uitleg geven. Er zitten zeker cipiers bij die mij begrijpen, dat zie je zo,” aldus Meryem, “ maar het is soms alsof ze niet willen helpen”.

"Het gaat ook niet enkel om mijn broer. Er zitten daar verschillende mensen die geen woord Frans spreken en die geen hulp krijgen."

Meryem, broer van M.

Meryem nuanceert ook: “Voor mij moet niet iedereen daar perfect tweetalig zijn, maar op zijn minst van goede wil zijn en zich verstaanbaar willen maken”. Volgens Vandenbossche moet er niet alleen een Nederlandstalige cipier zijn, “maar de dienst moet zich zeker zo inrichten dat Nederlandstaligen in de gevangenis te woord kunnen worden gestaan”.

“Ik zou nog geen hond daarbinnen zetten,” zegt Meryem. “Het gaat ook niet enkel om mijn broer. Er zitten daar verschillende mensen die geen woord Frans spreken en die geen hulp krijgen”. Meryem gaf ook al eerder aan dat minstens één van de cipiers wel probeert om haar broer te helpen en met hem te communiceren.

Dingend investeren

Maar het beeld dat Meryem schetst is niet fraai. Volgens haar kan haar broer maar één keer in de week douchen en worden zijn kleren en zijn eten aangevreten door ratten in het complex. “Hij heeft ongeveer een week geleden een cel met een raampje gekregen, voordien zat hij opgesloten zonder raam, wat ook weer een overtreding is”. Volgens Scheerlinck moet er dringend in de gevangenis geïnvesteerd worden. “De slechte situatie is ook niet evident voor de cipiers, ze lopen op de toppen van hun tenen”.

Scheerlinck bevestigt dat zijn strafklacht door de onderzoeksrechter ernstig wordt genomen: “Die heeft er onmiddellijk werk van gemaakt en onderzoekers op gezet”. Clara Vanquekelberghe, de voorzitster van de commissie van toezicht voor de gevangenis van Sint-Gillis geeft aan dat dit niet de eerste klacht is over het Nederlands in de gevangenis. "In de maand oktober hebben wij nog twee klachten ontvangen van Nederlandstalige gedetineerden die kloegen over hun vermogen om in het Nederlands vragen te kunnen stellen of geholpen te worden".

"We hebben dit probleem ook al aangekaart met de directie van de gevangenis en zij geven ook aan dat de meerderheid van de mensen op de vloer Franstalig is. Omwille van het nijpende personeelstekort blijkt nu ook dat de instroom aan nieuwe cipiers zeer Franstalig is. Maar de directie doet haar best om zoveel mogelijk tweetalige ploegen op de vloer in te zetten, en het blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Justitie, Frank steerlinck, gevangenis Sint-Gillis, ratten, taalwet, taalwetgeving, tweetaligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni