Negen maanden cel voor relschopper 'Mars tegen Marrakesh'

© Photonews
| Archiefbeeld Mars tegen Marrakesh

Een man die tijdens de rellen na de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december een verkeersbord naar de politie gooide, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 9 maanden. “Een straf met uitstel is onmogelijk, gezien het strafblad van de beklaagde, die al meermaals werd veroordeeld voor opzettelijke gewelddelicten”, aldus de rechter in het vonnis.

De manifestatie eind 2018 lokte ongeveer 5.500 betogers naar het Schumanplein in Brussel. De mars verliep eerst rustig, maar ontaardde nadien in rellen. Ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw kwam het tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. Naast 90 administratieve aanhoudingen, werden zes verdachten gerechtelijk gearresteerd.

Een van hen moest zich vorige maand verantwoorden voor weerspannigheid. Zijn advocaat had om de vrijspraak gevraagd. “De politiemensen stonden twintig meter verder opgesteld, met hun schild in de aanslag. Zo’n verkeersbord gooi je slechts één meter ver. Er was dus nooit sprake zijn van geweld of een bedreiging.” Daarenboven was de man volgens zijn advocaat al genoeg gestraft.

Twee weken arbeidsongeschikt

“Hij werd uit de menigte gehaald en is toen proberen te ontsnappen. Hij heeft daarbij – volgens de politie – één slag met een open hand gekregen op zijn gezicht. De medische attesten tonen een ander verhaal. Hij heeft verschillende vuistslagen en kniestoten gekregen. Hij liep onder andere een gebroken neus op en heeft daarna zes uur moeten wachten met een bebloed gezicht in het politiecommissariaat. De man is zelfstandige en heeft een bouwbedrijf. Door het hele gebeuren is hij twee weken arbeidsongeschikt geweest. Ze hebben hem goed te grazen genomen.”

Maar volgens de rechtbank waren de feiten wel bewezen. “Hij gooide met een verkeersbord en probeerde de politie te intimideren. Er is ook sprake van weerspannigheid. Een straf met uitstel is niet aan de orde gezien zijn strafblad. Hij liep al veertien veroordelingen op voor de politierechtbank en werd al zes keer veroordeeld voor opzettelijke gewelddelicten.” Naast de gevangenisstraf van 9 maanden, moet de beklaagde ook een boete van 1.200 euro betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?