Nieuwe rechtbank op oude NAVO-site begin december klaar

© NAVO
| De werken op de oude NAVO-site in Evere zijn in september van start gegaan.

De werken aan het nieuwe complex 'Justitia' op de oude NAVO-site in Evere zullen begin december al klaar zijn, schrijft vrt.nu en bevestigt woordvoerder van het federaal parket Eric Van der Sypt. De nieuwe rechtbank zal gebruikt worden voor de grootste processen van ons land, zoals onder andere voor de aanslagen in Brussel in maart 2016. “Zeker met de geldende covid-maatregelen was het onmogelijk om zulke grote processen in het Justitiepaleis te laten doorgaan.”

Sinds september zijn de werken op de oude NAVO-site van start gegaan en het moet snel gaan, want op 7 december zouden de eerste zittingen voor de raadkamer plaatsvinden waarin beslist wordt welke verdachten moeten dooverwezen worden naar het hof van assisen. Met de 900 betrokken partijen en de lange duur van het proces in het achterhoofd leek het vrijwel onmogelijk om de zittingen te laten doorgaan in het Brusselse Justitiepaleis.

De zoektocht naar een locatie voor een groter complex ging van start en uiteindelijk kwam het federaal parket bij de oude NAVO-site in Evere terecht. “Veel alternatieven hadden we niet. De gebouwen werden toch niet meer gebruikt en de omvang van de site was cruciaal”, aldus Van der Sypt. Het nieuwe complex, dat de naam ‘Justitia’ heeft gekregen, zal bestaan uit een centrale zittingszaal en verschillende relaiszalen voor de slachtoffers en het publiek. Reken daar nog eens persruimtes, bureaus en een cellencomplex bij.

Hoge nood

Door de strenge coronamaatregelen is de nood aan zo’n grote rechtbank groot geworden. “Er mogen maar een beperkt aantal mensen in de zittingszalen en ze moeten anderhalve meter afstand kunnen houden. Het Justitiepaleis was daar absoluut niet meer voor geschikt.” Van der Sypt benadrukt dat ‘Justitia’ niet enkel voor de zaak rond de aanslagen van 22 maart zullen gebruikt worden, “maar de bedoeling is dat we voor het grote proces al een aantal kleine processen houden om de site maximaal te benutten.”

De woordvoerder sluit niet uit dat de opening in december vertraging kan oplopen als de coronacrisis nog verergert. “Voorlopig gaat de procedureregeling gewoon door, maar als er nieuwe maatregelen komen kan dat nog veranderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?