Snelheidscontrole op de Franklin Rooseveltlaan

| Snelheidscontrole (archiefbeeld)

Ook Brusselse politie wil wagens van wegpiraten in beslag kunnen nemen

Sara De Sloover
© BRUZZ
14/05/2019

De Brusselse politiezones overwegen om net als in Mechelen en Antwerpen de auto's van wegpiraten administratief in beslag te nemen. Ze hebben daarover volgende week een gesprek met het parket. Zo wil de politie de strijd tegen straatracers en asociaal rijgedrag opvoeren.

Dat meldt politieraadslid Arnaud Verstraete (Groen), nadat hij er maandagavond een vraag over stelde op de politieraad in de politiezone Noord (Evere, Schaarbeek, Sint-Joost). De andere politiezones bevestigen aan BRUZZ hun aanwezigheid op de bijeenkomst met het parket volgende week, waar de inbeslagnames door de zone Noord op de agenda zijn geplaatst.

Auto als wapen

Het was de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) die in september 2018 als eerste de wet zo interpreteerde dat hij hem gebruikte om een wagen in beslag te laten nemen, zonder tussenkomst van het gerecht. Een 20-jarige wegpiraat was betrapt tegen een snelheid van 91 kilometer per uur in een zone 30, en beging eerder al tien overtredingen. "We moeten hem dit wapen, zijn auto, ontnemen”, zei Bart Somers daarover in de Gazet van Antwerpen.

Antwerpen volgde recent het Mechelse voorbeeld. De lokale politie zal er binnenkort de macht hebben om zelf wagens tot zes maanden in beslag te nemen, zonder tussenkomst van het gerecht.

Het idee is nu ook doorgesijpeld tot in het Brussels gewest, waar wegpiraten de voorbije jaren verscheidene dodelijke ongelukken veroorzaakten.

"We zien dat de klassieke manier van werken, via snelheidscontroles en verkeersboetes, niet altijd voldoende resultaten oplevert"

Audrey Dereymaeker, woordvoerster politiezone Noord

Maandagavond bevestigde de korpschef van de politiezone Noord aan raadslid Arnaud Verstraete dat er gewerkt wordt aan de inbeslagnames van auto's van straatracers, naar Mechels model. "We hebben gezien dat andere politiezones in het land de wet zo toepassen", legt woordvoerster Audrey Dereymaeker van de politiezone Noord uit.

"Wij willen die procedure ook in onze zone gaan gebruiken. We zien dat de klassieke manier van werken, via snelheidscontroles en dan verkeersboetes niet altijd voldoende resultaten oplevert. Sommige snelheidsduivels trekken zich er weinig van aan."

Meerdere zones geïnteresseerd

Op een al gepland overleg van de korpschefs van de zes Brusselse politiezones met procureur Jean-Marc Meilleur volgende week, staan de wagens van wegpiraten op de agenda. Er wordt dan nagegaan of het parket deze interpretatie van de wet volgt, en de inbeslagnames dus mogelijk worden.

Naast de zone Noord zeggen onder meer de zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem) en de zone West aan BRUZZ dat ze geïnteresseerd zijn om wagens tijdelijk in beslag te nemen. Maar de burgemeesters hebben er nog geen beslissing over genomen.

Als de procureur akkoord gaat, wordt het plan in de zone Noord alvast operationeel verder uitgewerkt. "We moeten dan bekijken hoe we het logistiek zouden aanpakken", zegt woordvoerster Dereymaeker van de zone. "Meer concreet moeten we dan uitzoeken waar we die auto's gaan stallen. Dat is voor ons momenteel de grootste hinderpaal om dit in te voeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Mobiliteit , inbeslagname , inbeslagname auto's , roekeloos rijgedrag , snelheidsduivel , politiezones , lokale politie , Mechelen , Brussels parket , wegpiraat , wegpiraten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni