Oud-werknemer Delhaize veroordeeld vanwege corruptie

© Peter Dhondt
| Oud-medewerker Delhaize hielp aannemers en kreeg in ruil cash geld, snoepreisjes, tickets voor sportwedstrijden en schilderwerken aan zijn huis.

Een ex-werknemer van Delhaize is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel en een geldboete van 9.000 euro voor corruptie. Het geld dat hij via zijn praktijken zou hebben opgestreken, zo’n 130.000 euro, werd verbeurdverklaard. De man speelde onder één hoedje met enkele aannemers voor de contracten voor bouw- en onderhoudswerkzaamheden bij Delhaize.

Het is de supermarktketen zelf die de feiten ontdekte en naar het gerecht stapte.

Tussen 1999 en 2007 was de inmiddels 66-jarige man bij de Brusselse supermarktketen verantwoordelijk voor de contracten met aannemers. Hij nam smeergeld en andere voordelen aan van enkele aannemers en zorgde er voor dat hun contracten werden aanvaard bij de directie van Delhaize.

Zo kreeg de man cash geld, reizen, kunst en tickets voor sportwedstrijden cadeau in ruil voor zijn diensten. Hij werkte daarvoor samen met een ingenieur van een studiebureau dat de bouwwerven bij Delhaize opvolgde. Die man werd vandaag ook veroordeeld tot 2 jaar cel met uitstel en een boete van 9.000 euro.

Eén aannemer kreeg opschorting van straf, een tweede werd vrijgesproken. Twee bedrijven werden veroordeeld tot boetes van 27.500 en 55.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een derde bedrijf dat zich had moeten verantwoorden, kreeg opschorting van straf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?