Parket eist twee jaar cel tegen coronabetogers met vuurwerk

© www.persoonsvolgendbudget.be

Het Brusselse parket heeft donderdag gevangenisstraffen van twee jaar gevorderd tegen twee mannen die bij een betoging tegen de coronamaatregelen op 19 december opgepakt waren in het bezit van een hoop vuurwerk. Volgens het parket was het de ongetwijfeld de bedoeling dat vuurwerk te gebruiken tegen de ordediensten, maar dat wordt door beide mannen ontkend.

Op 19 december vond voor de vierde maal op enkele weken tijd een betoging plaats tegen het Covid Safe Ticket en de coronamaatregelen. Bij voorgaande betogingen waren er incidenten geweest, zodat de politie extra controles uitvoerde. Zo controleerde ze nog voor de start van de betoging A.B. (37) en M.D. (35).

A.B. bleek 21 vuurwerkpijlen bij zich te hebben, waarvan enkele tot op grote afstand ernstige verwondingen konden veroorzaken. M.D. was dan weer in het bezit van 21 kleinere bommetjes, vier rookfakkels, een katapult, en een 80-tal paintballbolletjes waarin de verf vervangen was door benzine en white spirit.

"Alles is onderzocht door DOVO en zeker het materiaal dat meneer M. bijhad, kon voor een gevaarlijke explosie zorgen," zei het parket. "Beiden hadden duidelijk de bedoeling amok te maken en zich weerspannig te gedragen."

Ontkenning

De twee mannen ontkennen dat in alle toonaarden. "Mijn cliënt is geen onruststoker en had geen kwaadaardige bedoelingen," pleitte de advocaat van A.B. "Hij lijdt aan een angststoornis en had het moeilijk door de coronamaatregelen. Zijn psycholoog had hem gezegd dat hij met mensen in contact moest komen en misschien kon deelnemen aan een coronabetoging. Hij besefte niet dat het vuurwerk dat hij op internet kocht, zo gevaarlijk was. Hij is onvoorzichtig geweest, maar had geen kwaad in de zin."

Ook M.D.'s advocaten betwistten dat hun cliënt op rellen uit was: "Hij is geen extreemrechts figuur, en er is geen enkel bewijs dat hij de bedoeling had gewapende weerspannigheid te plegen."

Het vonnis valt op 10 maart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?