Een van de sociale appartementsblokken in de Peterboswijk.

Parket heeft al operatie Peterbos

TDN
© BRUZZ
24/04/2018
Updated: 24/04/2018 09.00u

Het gerecht bundelt al sinds begin dit jaar alle dossiers rond agressie, drugstrafiek en vandalisme in de Anderlechtse Peterboswijk bij één referentiemagistraat. Na het geweld tegen drie MIVB-controleurs afgelopen weekend en de bekogeling van een cameraploeg van de VRT moet dat zorgen voor een snelle en gerichte berechting van de daders.

"Vandalisme, agressie, drugs, de zeven moord­pogingen, alles wordt door één specifiek aangeduide magistraat onder de loep genomen", bevestigt Ine Van Wymersch van het Brussels parket in De Standaard. Dezelfde strategie werd eerder in de naburige wijk Kuregem toegepast.

Het gerecht hoopt zo de daders sneller te kunnen identificeren en te berechten. "Eind vorige week is op het parket gehamerd op het feit dat we de problematiek rond Peterbos serieus moeten nemen. Dat was al het geval, want de problemen zijn niet van gisteren, maar we mogen zulke losstaande incidenten niet minimaliseren."

Bij een ticketcontrole in de beruchte Anderlechtse Peterboswijk werden drie MIVB-controleurs zondagavond aangevallen door een groepje jongeren. Ze moesten met lichte verwondingen overgebracht worden naar het ziekenhuis. Een toevallige passant filmt de feiten.

De veiligheidsdiensten van de MIVB gingen over tot een emotionele en spontane staking. 's Avonds bereikten de vakbonden een akkoord met de MIVB-directie: er komen extra veiligheidsagenten, die op pad mogen met een eigen radiotoestel en ook zelfverdedigingslessen krijgen. De MIVB zal aan Binnenlandse Zaken te vragen of de controleurs pepperspray mogen dragen.

Het afranselen van de MIVB-controleurs is het zoveelste incident in de probleemwijk. Maandag nog zakte een tv-ploeg van Terzake af naar de Peterboswijk, op wandelafstand van het Constant Vanden Stockstadion. De camerploeg van het VRT-programma werd bekogeld met stenen. Bekijk de video:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Justitie, Peterbos, Ine Van Wymersch, Brussels parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni