Politie veroordeeld voor arrestaties klimaatactivisten op Black Friday

extinction
© Extinction Rebellion via Facebook
| Extinction Rebellion had zelf een klacht ingediend tegen de politie.
© Extinction Rebellion via Facebook
| Extinction Rebellion had zelf een klacht ingediend tegen de politie.
Updated: 08-07-2021 - 06:25

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion die op 28 november 2019 werden aangehouden door de politie krijgen een schadevergoeding. Volgens de rechtbank was hun aanhouding ongeoorloofd. Dat communiceert de burgerbeweging zelf.

Op donderdag 28 november 2019 werden 22 leden van Extinction Rebellion (XR), een groepering die door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht vraagt voor de klimaatopwarming, administratief aangehouden door de politie. Zij waren op dat moment in café Boom in de Pletinckxstraat in volle voorbereiding van hun actie tegen Black Friday. Dat is een promotiedag die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten waarbij verschillende handelaars fikse kortingen geven op hun producten.

Extinction Rebellion wilde een ludiek protest houden tegen ‘deze krankzinnige promotie van overconsumptie’, maar dat werd door de politie onmogelijk gemaakt. De actievoerders werden geboeid meegenomen, ondergingen een naaktfouille en werden pas de volgende ochtend vrijgelaten. De activisten legden nadien een klacht neer tegen de aanhoudingen, die zij buiten proportie en illegaal noemden. Volgens Extinction Rebellion zelf zouden ze alleen posters gaan ophangen.

Close vrijgesproken

De rechter geeft Extinction Rebellion nu dus gelijk. In het vonnis zegt de rechtbank dat de arrestaties niet noodzakelijk waren en dat de actievoerders ook niet geboeid hoefden te worden. Daarenboven waren de naaktfouilles volgens de rechter niet nodig en in de gegeven omstandigheden zelfs illegaal. De Brusselse politie werd om die redenen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 250 euro aan twaalf leden van Extinction Rebellion.

De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene bevestigt het vonnis, maar wil inhoudelijk nog geen commentaar geven. "We nemen kennis van de uitspraak en respecteren de rechtsgang, maar meer commentaar kan ik voorlopig niet geven", zegt woordvoerder Olivier Slosse. Volgens hem bestudeert de politie het vonnis nog.

Volgens Belga werd Brussels burgemeester Philippe Close (PS), waartegen ook een klacht was ingediend, vrijgesproken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?