Extinction Rebellion legt klacht neer tegen politie voor aanhoudingen op Black Friday

© Extinction Rebellion via Facebook
| XR noemt het politieoptreden tijdens de voorbereiding van hun actie tegen Black Friday 'buiten proportie' en zelfs 'illegaal'.
Updated: 19-12-2019 - 10:28

Burgerbeweging Extinction Rebellion zal morgen een klacht neerleggen tegen de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, en bij uitbreiding burgemeester Philippe Close (PS) als hoofd van de politie. De organisatie doet dat naar aanleiding van de adminstratieve aanhoudingen van 22 van hun leden tijdens de voorbereiding van hun actie tegen Black Friday.

Op donderdag 28 november werden 22 leden van Extinction Rebellion (XR), een groepering die door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht vraagt voor de klimaatopwarming, administratief aangehouden door de politie. Zij waren op dat moment in café Boom in de Pletinckxstraat in volle voorbereiding van hun actie tegen Black Friday.

Dat is een promotiedag die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten waarbij verschillende handelaars fikse kortingen geven op hun producten. Extinction Rebellion wilde in de nacht van 28 op 29 november een ludiek protest houden tegen ‘deze krankzinnige promotie van overconsumptie’.

‘Geen commentaar’

Maar zover kwam het niet, want meteen na het verlaten van het café werden ze opgewacht door de politie die administratieve aanhoudingen uitvoerde. Dat gebeurde volgens XR zonder officiële mededeling van de reden van arrestatie.

Bij de politie willen ze daarover niets kwijt, al is de kans groot dat het om een vermoeden van ‘verstoring van de openbare orde en veiligheid’ ging. Er volgde een identiteitscontrole en pas na tien uur werd iedereen opnieuw vrijgelaten.

Extinction Rebellion noemt het politieoptreden buiten proportie en zelfs ‘illegaal’. Het legt daarom morgen bij de rechtbank van eerste aanleg klacht neer tegen de politie, en bij uitbreiding burgemeester Philippe Close (PS) als hoofd van de politie. Gevraagd naar een reactie daarop houdt de politie het voorlopig op een karige ‘geen commentaar’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?