Politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene krijgt buurtregisseurs

Updated: 17-04-2019 - 17:40

Buurtregisseurs en extra aanwervingen, daar zet de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene dit jaar op in. Dat hebben de betrokken burgemeesters en korpschef Michel Goovaerts aangekondigd op de voorstelling van de begroting van 2019 voor de zone. In totaal wordt er zo'n 230 miljoen euro geïnvesteerd.

Dit jaar wil de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene inzetten op extra aanwervingen, de uitbreiding van de nabijheidspolitie en digitalisering. Daarvoor wordt er 231.010.292 miljoen euro vrijgemaakt, ongeveer drie miljoen meer dan vorig jaar.

Voor alle dertien wijkcommissariaten komt er een buurtregisseur, een functie die nu al in Amsterdam bestaat en waarvoor korpschef Goovaerts ook al pleitte na de rellen in het najaar van 2017.

"Dat is een persoon die in een specifieke wijk werkt, en de contactpersoon is voor de verenigingen, partners en bewoners van die buurt," legt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere uit. "De buurtregisseur is het aanspreekpunt als er zich bepaalde problemen voordoen, zoals overlast. Die kan dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar de juiste dienst, of zelf mee een oplossing uitwerken."

Op de persconferentie bevestigde burgemeester Close dat er geen commissariaat op de Anspachlaan komt, een plan dat begin 2017 voorgesteld werd. "We hebben meer blauw nodig op straat, niet in de kantoren," zegt hij daarover.

200 nieuwe mensen

Daarnaast wordt er budget vrijgemaakt voor de aanwerving van 200 extra agenten. Die worden onder andere aangenomen via het zogenaamde 'fast track'-systeem, een pilootproject van de federale politie in samenwerking met de Brusselse politiezone. "Daarmee werken we een belangrijk deel van het personeelstekort bij de zone weg," aldus Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Ten slotte zet de zone dit jaar extra in op meer digitalisering en moeten er ook meer bikers voor de fietspatrouilles komen.

'Dringend ook investeringen op federaal niveau nodig'

Close haalde ook uit naar de federale regering, die volgens hem te weinig investeert in de federale politie. "Door het personeelstekort op dat niveau moeten wij inspringen, bijvoorbeeld in de stations. De situatie is niet langer houdbaar."

Volgens de Brusselse burgemeester zijn er dringend 1.000 extra agenten nodig bij de federale politie. "De federale regering beweert dat ze veiligheid belangrijk vindt, maar dat zien we niet in de praktijk. Er is ongeveer 50 miljoen euro nodig om de tekorten weg te werken. Dat kan toch niet zo moeilijk te vinden zijn," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?