Procedure van advocaat die aanslag overleefde tegen MIVB ingeleid

© PhotoNews
| Politiebewaking in het justitiepaleis bij het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum van Brussel.

Het proces dat advocaat Nic Reynaert heeft ingesteld tegen de federale overheid en de MIVB, is maandagvoormiddag ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De advocaat heeft de eerste minister, Kamer en Senaat, de MIVB en verzekeraar Ethias voor de rechter gesleept omdat die de slachtoffers van de aanslagen slecht zouden hebben opgevangen en begeleid.

Volgens de advocaat hebben de verschillende gedaagde partijen niet adequaat gereageerd op de dag van de aanslag, hebben ze cruciale medische info verzwegen en hebben ze de procedures voor een schadevergoeding nodeloos ingewikkeld gemaakt. De partijen zullen nu hun schriftelijke argumenten uitwisselen, waarna er over enkele maanden zal gepleit worden. Die conclusies en pleidooien gaan op dit moment weliswaar enkel over een aantal voorlopige maatregelen die Nic Reynaert vraagt. Het gaat dan onder meer om informatie die hij wil bekomen bekend laten maken.

"Zo is er in de medische wereld al heel wat bekend over de neurologische gevolgen die bomexplosies kunnen hebben", zegt de advocaat. "Zowel de FOD Defensie als de FOD Volksgezondheid beschikt over die informatie, maar die is nooit met de slachtoffers gedeeld. Zij kregen enkel te horen dat ze leden aan PTSD, terwijl het probleem veel ernstiger is. Ik vraag dat er een brochure gemaakt wordt waarin die mogelijke gevolgen duidelijk gemaakt worden."

Daarnaast rijst onder meer de vraag of er bij de explosie in Maalbeek asbest is vrijgekomen, aldus meester Reynaert: "In 2014 raakte bekend dat in de helft van de oude metrostellen van de MIVB asbest zat. Pas in 2018 is begonnen aan de verwijdering van die asbest. Het metrostel dat ontploft is, was zo'n oud stel. Zat daar asbest in? Is die vrijgekomen? Zijn de slachtoffers en hulpverleners die de hele dag in Maalbeek gewerkt hebben, daaraan blootgesteld? Allemaal vragen waarop ik een antwoord wil."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?