Proces aanslag Joods Museum: Justitiepaleis wordt versterkte burcht

© Photonews
| Aan het justitiepaleis werden al extra veiligheidsmaatregelen genomen voor maandag

Voor het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum zullen strenge veiligheidsmaatregelen genomen worden. Concreet gaat het om gelijkaardige maatregelen als degene die genomen worden voor het proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Voor dat proces werden meer dan 200 agenten ingezet en werd het justitiepaleis omgetoverd tot een versterkte burcht.

De beveiliging van het paleis zal versterkt worden maar waar er bij het proces over de schietpartij in de Driesstraat slechts één ingang voorzien was, zullen dat er ditmaal meer zijn. Zo is er een aparte ingang tot het justitiepaleis voor magistraten, één voor advocaten en personeel, en één voor het publiek dat in het justitiepaleis zelf moet zijn.

Wie de zitting van het assisenhof wil bijwonen, zal nog een andere, vierde ingang moeten nemen, via de trap aan de buitenzijde van het paleis. Aan de voet van de trap zullen de bezoekers een eerste controle ondergaan en aan de ingang van de zittingszaal zelf zal er een tweede controle plaatsvinden, met een metaaldetector.

Alle elektronische apparaten en toestellen zoals gsm's, tablets of laptops zijn ook verboden in de zittingszaal. Wie, zoals heel wat magistraten en advocaten, de gewoonte heeft om met de wagen naar het paleis te rijden en die op de parking rondom het paleis of in de omliggende straten te parkeren, is eraan voor de moeite. Zowel de parking rond het paleis als de omliggende straten worden afgesloten.

De twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, zullen voor de duur van het proces ook overgebracht worden naar een gevangenis in het Brusselse. Het proces gaat op 10 januari van start en duurt wellicht tot eind maart. Maandag wordt de jury samengesteld. Hoofdverdachte Nemmouche zal die loting bijwonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?