Proces aanslagen: federaal procureur geen voorstander van assisenjury

KVDP
© BRUZZ
14/10/2019

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw vreest dat het assisenproces over de aanslagen van 22 maart te ingewikkeld zal worden. "De wereld zal naar ons kijken. Dat mag geen chaos worden." Volgens Van Leeuw moet het assisenhof dringend hervormd worden.

Dat heeft Van Leeuw maandagochtend in de radiostudio van RTBF gezegd. In principe gaat het proces over de aanslagen van 22 maart 2016, waarbij 32 vielen, in de loop van volgend jaar van start. Het Justitiepaleis in Brussel is te klein voor het proces. Daarom zal het proces plaatsvinden op de voormalige NAVO-site in Evere.

Het proces zal minstens 17 miljoen euro kosten. Die factuur botst op kritiek bij een aantal magistraten. Maar het is vooral de procedure in het hof van assisen waar federaal procureur Frédéric Van Leeuw zich zorgen over maakt.

'10.000 vragen'

"Voor zo'n proces wordt het heel ingewikkeld", zegt Van Leeuw. Vooral de schuldvraag zal problematisch zijn. "We gaan een vraag moeten stellen aan elk slachtoffer. Als we van 10 beschuldigden en 1.000 slachtoffers spreken, gaat het om 10.000 vragen aan de jury!"

De federale procureur wil het hof van assisen hervormen. "De wereld zal ons bekijken. Dit mag geen chaos worden", aldus Van Leeuw. Hij vindt dat de jury afgeschaft moet worden. "Dit gaat ontzettend veel financiële en menselijke middelen eisen. Anders wordt dit proces te zwaar voor het gerecht."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , proces aanslagen , aanslagen Brussel , Frédéric Van Leeuw , assisenproces , hof van assisen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni