Proces Joods Museum: opnieuw een jurylid gewraakt

© PhotoNews
| Voorzitter Laurence Massart (rechts) had een mail gekregen van de voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg over het probleem.

Het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum is dinsdag van start gegaan met vertraging en de wraking van een jurylid. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen wordt het jurylid, die jarenlang gewerkt had voor een onderzoeksrechter, vervangen.

De zitting startte rond 09.30 en werd meteen geschorst om alle partijen de kans te geven zich te beraden over een probleem met een jurylid, dat in 2013 nog als toegevoegd griffier gewerkt had voor onderzoeksrechter Berta Bernardo Mendez. Die komt later in het proces getuigen, waardoor er vragen rezen over de onpartijdigheid van het jurylid.

Bij de hervatting vroegen federaal procureur Bernard Michel en advocaat Julien Blot van beschuldigde Nacer Bendrer om een wraking. De andere betrokken partijen tekenden geen bezwaar aan.
Het hof trok zich terug en kwam anderhalf uur later met het verdict: het jurylid wordt gewraakt.

Bij de start van het assisenproces moest het hof al meteen een eerste jurylid vervangen. De vrouw liet weten dat ze geen opvang kon vinden voor haar kinderen en dus niet kon zetelen. Het eerste reserve-jurylid maakt daarom sinds afgelopen donderdag deel uit van de effectieve jury.

De zitting is meteen geschorst tot 13.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?