Proces tegen Nigeriaans prostitutienetwerk op 27 maart

© PhotoNews

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is donderdag het proces ingeleid tegen elf vermoedelijke leden van een Nigeriaans netwerk van mensenhandel en prostitutie dat actief was in de Schaarbeekse prostitutiewijk. De rechtbank besliste om de pleidooien op 27 maart te laten plaatsvinden.

De organisatie kenmerkte zich door haar meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees en hun familie. Aan het hoofd zou een Nigeriaanse pooister gestaan hebben die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt.

Het parket zou voor haar een verbeurdverklaring van 2,5 miljoen vragen.

Het netwerk werd begin mei opgerold toen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnenvielen op enkele tientallen locaties in Schaarbeek en elders in België. Volgens de federale politie rekruteerde de Nigeriaanse pooister via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria en liet die vervolgens naar Brussel smokkelen.

Voodoo-ceremonie

De pooister gebruikte daarvoor wel een techniek die internationaal wordt toegepast binnen het Nigeriaanse prostitutiemilieu. Meer bepaald worden de meisjes meestal geronseld in de regio "Benin-City", waar hen een mooie toekomst wordt beloofd.

Nadat ze een gruwelijke voodoo-ceremonie hebben ondergaan, waarbij ze zweren dat zij de pooister zullen gehoorzamen, worden de meisjes dan meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten.

Schuld afbetalen

Eens aangekomen in Europa, worden zij quasi onmiddellijk wegwijs gemaakt in het plaatselijke prostitutiekwartier en dienen zij het oorspronkelijk afgesproken bedrag te verdienen als prostituee. In het Brusselse prostitutiekwartier zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een 'schuld' van 45.000 euro.

Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of vluchtpogingen zouden de families van de meisjes in het thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?