Professor Kenny De Meirleir VUB

| Professor Kenny De Meirleir.

Professor De Meirleir (ex-VUB) vrijdag voor Brusselse strafrechter

© Belga
15/02/2018

Professor Kenny De Meirleir, tot voor kort verbonden aan de VUB, en zijn echtgenote moeten zich voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van het omstreden antiviraal middel Nexavir.

Volgens nieuwssite Apache zou De Meirleir via een kluwen aan bedrijfjes en laboratoria direct of indirect handenvol geld verdienen aan vaak omstreden tests, medicatie en supplementen die hij zelf voorschrijft aan zijn patiënten. Eén van die geneesmiddelen is Nexavir, een antiviraal middel dat volgens de prof zou helpen bij patiënten die lijden aan CVS.

Het peperdure geneesmiddel (450 euro per maand) kon door patiënten besteld worden via het Nederlandse bedrijfje Kalida NV. Maar volgens Apache was de echtgenote van De Meirleir tot voor kort bestuurder bij Kalida. Zijn patiënten zouden hiervan niet op de hoogte geweest zijn.

Het gerechtelijk onderzoek werd opgestart na melding van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Op 29 september jongstleden besliste de Brusselse raadkamer dan dat De Meirleir zich voor de strafrechter moet verantwoorden.

Feiten ontkend

De advocaten van het koppel meldden begin oktober in een persbericht dat de professor en zijn echtgenote de feiten ontkennen.

"Er dient te worden onderstreept dat de hen ten laste gelegde feiten worden ontkend", klonk het, "en zeker dat de heer de Meirleir nooit enig onrechtmatig financieel voordeel heeft gehaald, direct noch indirect, door de verkoop van geneesmiddelen, voedingssupplementen en zogenaamde tests."

Zij zien de uitspraak, na een tegensprekelijk debat voor de correctionele rechter, met vertrouwen tegemoet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Kenny De Meirleir , VUB , Nexavir , Apache

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni