Raadkamer buigt zich maandag over verzoek tot vrijlating drie Iraniërs

20191022_Luchthaven _van_Zaventem
© BRUZZ
© BRUZZ

De Brusselse raadkamer onderzoekt maandag het verzoek om vrijlating dat de advocaten van drie Iraniërs hebben ingediend. De Belgische diensten willen het drietal uitwijzen nadat hun asielaanvraag werd afgewezen, maar ze riskeren volgens hun advocaten de doodstraf in hun thuisland.

Maandag weigerden ze in Zaventem op het vliegtuig te stappen, waarna ze naar het centrum Caricole, waar ze sinds hun aankomst in België verblijven, werden teruggebracht.

Het gaat om een veertiger, die in de voormiddag naar Turkije moest vliegen, en twee jongemannen van 20 en 21, die in november aankwamen en in de namiddag naar dezelfde bestemming moesten vertrekken.

In de vertrekhal van de luchthaven verzamelden manifestanten die er bij de Belgische autoriteiten op aandrongen de drie mannen niet naar Iran terug te sturen. "Het gaat om jongeren die deelgenomen hebben aan betogingen tegen het regime in Anzala, een stad aan de Kaspische Zee, en gevlucht zijn", zei de Belgische Iraniër Khotan Pakneshan maandag in de vertrekhal van Zaventem. "Wat de Belgische staat doet, komt neer op het niet verlenen van bijstand aan mensen in nood."

Op het kabinet van bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, is te horen dat zowel het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen als de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de asielaanvraag hebben verworpen. "De situatie in Iran is zorgwekkend en wij moeten de strijd voor de mensenrechten daar steunen, maar dat betekent niet dat iedere Iraanse onderdaan persoonlijk gevaar loopt voor zijn of haar veiligheid," klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?