Echtgenote professor Djalali vreest dat haar man binnenkort terechtgesteld wordt

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Vida Mehrannia, de vrouw van VUB-professor Ahmadreza Djalali.

De echtgenote van de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmedreza Djalali, die in Iran de doodstraf kreeg voor vermeende spionage, is bevreesd dat haar man binnenkort terechtgesteld wordt. Ze herhaalt daarom dinsdag haar oproep om hulp aan de lidstaten van de Europese Unie.

"Als de landen van de EU zich niet heel nadrukkelijk gaan bezighouden met de zaak van mijn echtgenoot dan zal dat absoluut binnenkort gebeuren," zegt Vida Mehrannia in Stockholm. Ze heeft al sinds april 2020 geen rechtstreeks contact meer met hem gehad. "Iedere nacht zijn we bezorgd dat mijn echtgenoot iets zal overkomen."

Ahmadreza Djalali kreeg in 2017 de doodstraf op beschuldiging van spionage voor Israël. "Hij is volledig onschuldig en heeft steun nodig van de EU," zegt Mehrannia. Hun zoon van tien jaar, die zijn vader al zes jaar niet meer gezien heeft, hoopt "iedere minuut" op zijn terugkeer.

"Als er iets gebeurt met mijn man dan zijn alle landen van de EU verantwoordelijk, want zij hebben de ogen gesloten voor de mensenrechten in Iran," zegt Mehrannia. Lokale Iraanse media meldden dat de universitair op 21 mei terechtgesteld zou worden, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Iran: 'Veroordeling is definitief'

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Saïd Khatibzadeh, zei maandag dat zijn land de geplande terechtstelling kon uitstellen. Maar hij verzekerde dat "de veroordeling van Djalali definitief is." Helaleh Moussavian, advocaat van Djalali, gaf zondag aan dat zijn team een nieuw proces vraagt op basis van nieuw bewijs.`

De wetenschapper uit Stockholm, die eveneens gastdocent was aan de Vrije Universiteit Brussel, werd in 2016 opgepakt in Iran. In februari 2018, tijdens zijn detentie, verleende Zweden hem de Zweedse nationaliteit. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties riep Teheran op om de veroordeling van Djalali te herzien.

Op dit moment zitten er een tiental westerlingen, meestal met de dubbele nationaliteit, in de cel in Iran. Vermoed wordt dat Iran op die manier toegevingen wil afdwingen van het westen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?