Rotatiearchieven in Brussels justitiepaleis draaien in de soep

© PhotoNews
| Het justitiepaleis op het Poelaertplein.

De Brusselse correctionele rechtbank kampt al bijna drie weken lang met een technisch defect. Het rotatiesysteem van de dossierkasten is geblokkeerd. Hoorzittingen in verschillende zaken liggen daardoor stil, met als gevolg dat gedetineerden in voorlopige hechtenis onder voorwaarden vrijgelaten kunnen worden. Toch is de kans klein dat het zover komt, want het probleem zou ten laatste dit weekend opgelost moeten zijn.

Het Brusselse rechtssysteem ontspoorde letterlijk op 16 januari. Toen weigerde het mechanische draaisysteem achter de opbergkasten van de griffie van de correctionele rechtbank dienst. Dankzij deze opslagmethode kunnen er in eenzelfde ruimte meerdere dossiers gestockeerd worden. Maar wanneer de vliegwielen niet naar behoren functioneren, worden sommige archiefdozen ontoegankelijk.

“Dat is exact wat er gebeurd is bij een aantal dossiers die in behandeling zijn voor de correctionele rechtbank”, legt communicatiemanager Sophie Van Bree uit aan La Capitale. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben. “Wanneer advocaten, officieren van justitie en rechters niet aan de benodigde documenten kunnen, dan wordt de rechtsgang buiten de wil van een beklaagde om geblokkeerd. Een gedetineerde in voorlopige hechtenis kan dan onder specifieke voorwaarden worden vrijgelaten.” Al moet ieder verzoek wel door een rechter worden goedgekeurd.

‘Symptomatisch voor gebrek aan middelen’

Het probleem heeft zich ondertussen verplaatst naar een andere afdeling. Op maandag slaagde iemand van het personeel erin om de acht geblokeerde dossierkasten opnieuw toegankelijk te maken. Maar door dat manoeuvre raakten dan weer de bestanden van acht andere afdelingen ingesloten, met daarbij onder andere de jeugdrechtbank en een aantal terrorismedossiers.

Volgens Van Bree kan die verschuiving het systeem wel opnieuw op de rails krijgen. “Plots werd ons beloofd dat er ten laatste aan het einde van deze week iemand zou langskomen om het euvel te verhelpen. Het lijkt erop dat een langdurige blokkering van terrorismezaken, hoewel deze voor een groot stuk gedigitaliseerd zijn, de katalysator is geweest van een snelle herstelling”, aldus Van Bree nog, voor wie deze situatie symptomatisch is voor het gebrek aan middelen voor justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?