Ruim 100 pv's tegen samenscholingen in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost

© Politiezone Brussel-Noord
© Politiezone Brussel-Noord

Sinds het samenscholingsverbod tegen het coronavirus van kracht is, schreef de politiezone Brussel-Noord 120 processen-verbaal uit voor mensen die zich er niet aan hielden. Er werden ook vijf pv's opgesteld voor handelszaken die het horecaverbod niet naleefden. Nog eens zes personen werden bestuurlijk aangehouden, omdat ze de de beperkingsmaatregelen niet naleefden.

De verstrengde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad traden op 18 maart om 12 uur 's middags in werking. De lokale politie van de zone Brussel-Noord (Ever, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node) schreef donderdag 22 GAS-boetes uit en hield twee personen administratief aan omwille van het niet respecteren van de maatregelen. Ook drie handelszaken kregen een pv.

Op vrijdag werden zes GAS-boetes uitgedeeld en drie administratieve aanhoudingen uitgevoerd. Zaterdag groeide dat aantal naar 39 GAS-boetes en twee pv's voor handelszaken die nog open waren ondanks het verbod. Zondag werden liefst 50 pv's uitgeschreven voor mensen die de regels rond het samenscholingsverbod niet naleefden. Sindsdien zijn er nog 3 GAS-boetes en een bestuurlijke aanhouding bijgekomen.

'Boodschap begrijpen'

"De GAS-boetes bedragen voor volwassenen 250 euro bij een eerste overtreding en 350 euro bij een tweede overtreding", zegt burgemeester C├ęcile Jodogne van Schaarbeek. "Voor minderjarigen gaat het om 100 euro bij een eerste overtreding en 175 bij een tweede overtreding. Het is jammer dat het zover moet komen. 'Blijf in uw kot', 'geen samenscholingen', 'de verspreiding van het virus tegengaan', 'piek van de epidemie', 'ziekenhuizen verzadigd', wat moeten we nog meer zeggen vooraleer sommigen de boodschap begrijpen?"

"De regels die de federale regering heeft opgelegd zijn stevig en strikt", gaat de burgemeester voort. "Ze beperken onze vrijheid, hebben een impact op ons dagelijks leven en niemand ontkomt eraan. De meeste medeburgers hebben de boodschap goed begrepen, maar sommigen lijken het maar niet te willen begrijpen, ook al wordt de informatie verspreid langs alle mogelijke kanalen, in alle talen, via de pers, de televisie, de sociale media, affiches, pamfletten, megafoon en zelfs mondeling. Dan zien we ons verplicht om niet enkel preventief, maar ook bestraffend op te treden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?