Vrijdag 12 maart 2020: de Nationale Veiligheidsraad communiceert over nieuwe maatregelen om het coronavirus (Covid-19) in te dijken. Elio Di Rupo, premier Sophie Wilmès  en Jan Jambon

| De Nationale Veiligheidsraad communiceert over nieuwe maatregelen om het coronavirus (Covid-19) in te dijken. Elio Di Rupo, premier Sophie Wilmès en Jan Jambon.

Overzicht: deze strengere maatregelen moeten mensen thuis houden

© Belga - BRUZZ
17/03/2020

Het openbaar leven in België zal vanaf woensdagmiddag sterk ingeperkt worden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad besloten op dinsdagavond. Deze situatie zal tot 5 april gehandhaafd worden. Wat er precies allemaal nog mag en niet mag, lees je in dit overzicht.

Op een persconferentie van het Nationale Veiligheidsorgaan deed premier Wilmès de nieuwe maatregelen uit de doeken. De bevolking wordt gevraagd om hun woning niet te verlaten. Gaan werken kan, maar thuiswerk moet de absolute norm worden. Het huis verlaten mag verder nog in geval van nood, om voeding te kopen, naar de apotheker, de bank of de post te gaan, te tanken of hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben.

Er geldt ook een samenscholingsverbod, alleen gezinnen mogen nog samen buiten zijn of je mag ook buiten zijn met één vriend of vriendin..

Niet-essentiële winkels moeten sluiten, ook tijdens de week. Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken zullen wel open blijven. De toegang tot de supermarkt wordt beperkt tot één persoon per 10 vierkante meter en gedurende maximaal 30 minuten.

Nachtwinkels mogen open blijven tot 22 uur, maar ook zij moeten voldoende afstand tussen klanten bewaren. Kappers mogen openblijven gedurende de week, maar er mag maar één klant per keer het salon binnen. De cafés, die vorige week al de deuren moesten sluiten, moeten nu ook hun terrasmeubilair verwijderen. Markten worden gesloten, voedingskramen mogen enkel nog staan op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar moet zich zo organiseren dat de reizigers voldoende afstand kunnen houden. Restaurants blijven gesloten, maar take away en leveringen aan huis blijven mogelijk.

De regeling inzake scholen blijft ongewijzigd, dat wil zeggen dat er geen les wordt gegeven maar wel voor opvang kan gezorgd worden. Crèches blijven open. Ook sportactiviteiten buitenshuis, zoals wandelen, joggen of fietsen, blijven toegelaten, en worden zelfs aangemoedigd. Al mag dat maar met 1 extra persoon, liefst van het eigen gezin.

De politie zal verantwoordelijk zijn voor de strikte handhaving van de nieuwe maatregelen. De Belgische grenzen worden niet gesloten, al is er wel een akkoord op Europees niveau over een inreisverbod van 30 dagen in de Europese Unie.

"Dit is onze beste kans om deze beproeving zo snel mogelijk achter ons te laten"

Premier Sophie Wilmès

Alle maatregelen zijn van kracht tot en met 5 april, dus twee dagen langer dan vorige week beslist was. Ze gaan pas woensdagmiddag in, om de tijd te nemen om alle essentiële diensten en sectoren op te lijsten en alles duidelijk over te maken aan de lokale besturen, "zodat we zeker zijn dat iedereen hetzelfde heeft begrepen", aldus Wilmès.

"We rekenen erop dat mensen niet op de gevolgen van de nieuwe regels anticiperen en gedrag vertonen dat ze niet zouden moeten vertonen", waarschuwde de premier. "Ik ben me bewust van wat we vragen, maar dit is noodzakelijk en onze beste kans om deze beproeving zo snel mogelijk achter ons te laten. We rekenen op de goede wil en de verantwoordelijkheidszin van iedereen."

Wilmès deed tot slot nog een oproep om het persoonlijk contact met naasten niet uit het oog te verliezen. "Social distancing mag niet leiden tot sociale ontkoppeling. Het gaat enkel om fysieke afstand. In 2020 kan dat met technologie, al zijn we er ons van bewust dat dat niet altijd mogelijk is", zei ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , lockdown

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni