Het kasteel van Gaasbeek, in Lennik, hier op een archiefbeeld uit september 2022

| Het kasteel van Gaasbeek, in Lennik, hier op een archiefbeeld uit september 2022.

Schoolbegeleiders krijgen celstraffen met uitstel na verdrinking 4-jarige kleuter

© Chris Verhaeghe
20/04/2023

Vier schoolbegeleiders zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 6 tot 12 maanden met uitstel voor de dood van een 4-jarige kleuter. Het kind verdronk in 2018 tijdens een schooluitstap in de vijver van het Kasteel van Gaasbeek. Volgens de rechter zijn beklaagden verantwoordelijk voor het overlijden van de jongen door een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid.

Begin oktober 2018 was de 4-jarige jongen met zijn klasje van Les Petits Goujons uit Anderlecht op uitstap naar het domein van Gaasbeek. Rond het middaguur ontsnapte het kind even aan de aandacht van de begeleiders en tuimelde hij in de vijver. De kleuter werd nog gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij twee maanden in een coma lag. Toen hij ontwaakte, maar niet leek te reageren op prikkels, werd de jongen overgebracht naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum, waar hij in oktober 2020 overleed.

Meteen na de feiten had het parket van Halle-Vilvoorde een onderzoek geopend naar de omstandigheden waarin de jongen was komen te overlijden, maar het dossier werd snel geseponeerd omdat er geen sprake zou zijn geweest van een misdrijf. De familie van het slachtoffer pikte dat niet en stelde zich burgerlijke partij, waarop het onderzoek werd heropend. Dat leidde uiteindelijk tot de vervolging van vier schoolbegeleiders die aanwezig waren in Gaasbeek toen het kind verdronk.

Het parket was van mening dat de beklaagden weliswaar verantwoordelijk waren voor de dood van de jongen door een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid, maar vorderde enkel een opschorting van straf tegen de vier schoolbegeleiders. “Bij dit soort drama’s is het een complexe zaak om de precieze verantwoordelijkheid te bepalen”, klonk het op het proces.

De rechtbank zag dat echter anders en legde de drie schoolbegeleiders een celstraf van 6 maanden met uitstel op. Het vierde personeelslid van de basisschool kreeg 12 maanden cel met uitstel opgelegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni