Solidariteitsactie bij start proces tegen mensen die onderdak boden aan vluchtelingen

© Chris Verhaeghe - Belga
23/03/2021

Op het Jan Jacobsplein naast het Justitiepaleis in Brussel heeft het collectief "Solidarity is not a crime" dinsdagochtend actie gevoerd voor de vluchtelingen en "gastheren en -vrouwen" die op 23 en 24 maart aan een nieuw proces in hoger beroep beginnen. Na een eerste proces werden vier personen vrijgesproken en kregen anderen een voorwaardelijke gevangenisstraf, maar het parket van Brussel ging in beroep tegen het volledige vonnis.

Voor het Brusselse hof van beroep is zonet het ‘proces van de solidariteit’ van start gegaan. Verschillende vrijwilligers staan er samen met transmigranten terecht voor mensensmokkel. Het gaat onder meer om journalistes Anouk Van Gestel en Myriam Berghe, die in eerste aanleg waren vrijgesproken.

De advocaat van een van hen spreekt van een politiek proces. “Mijn cliënte werd op vraag van het openbaar ministerie vrijgesproken, waarna het parket-generaal beroep aantekende. En vandaag wordt opnieuw de vrijspraak gevorderd. Wie kan mij daarvan de logica uitleggen?”

De actievoerders noemen het proces in hoger beroep "het proces van de solidariteit" en vinden dat de Belgische staat haar ware aard toont met dit nieuw proces. Het collectief benadrukt dat migratie een mensenrecht is, maar op deze manier wordt hulp aan vluchtelingen gestigmatiseerd. "Het is een puur politiek proces dat indertijd gevoerd is door Theo Francken", zegt beklaagde Anouk Van Gestel. "Ze willen tonen wat er kan gebeuren als je vluchtelingen helpt. Ze viseren burgers die zich solidair tonen en dat is schandalig", vervolgt ze.

Tot 40 maanden cel

In december 2018 sprak de correctionele rechtbank vier vrijwilligers, die onderdak hadden geboden aan migranten die Engeland wilden bereiken, vrij op het zogenaamde ‘proces van de solidariteit’. Zeven andere verdachten werden wel veroordeeld voor mensensmokkel en kregen straffen van 1 jaar tot 40 maanden cel, vaak met uitstel. De verdachten stonden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze transmigranten geholpen zouden hebben om het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Onder de beklaagden waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden. Het ging om een sociaal assistente uit Brussel, een man die onderdak had geboden aan een dakloze illegaal, Anouk van Gestel, de hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire en journaliste Myriam Berghe van Femmes d’Aujourd’hui. Dat viertal werd in eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken. Na het vonnis spraken hun advocaten van een kaakslag van de rechtbank aan het parket van Dendermonde, dat de zaak was opgestart. Vandaag staan de journalistes opnieuw terecht, samen met negen andere beklaagden, voor het hof van beroep.

'Solidaire burger'

Meester Alexis Deswaef, die optreedt voor Anouk Van Gestel, is niet te spreken over het proces.

“Ze is een solidaire burger die migranten bij haar thuis heeft ontvangen. Het parket heeft in eerste aanleg de vrijspraak van mijn cliënte gevorderd en heeft die vrijspraak ook bekomen. Maar op instructie van de procureur-generaal van het hof van beroep heeft het openbaar ministerie beroep aangetekend. En vandaag gaat het openbaar ministerie opnieuw de vrijspraak vragen. Kan men mijn uitleggen waarvoor men hiervoor een hof van beroep te mobiliseert voor iets anders dan een politiek proces? Men maakt die mensen al meer dan twee jaar bang met een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Mijn cliënte moet vandaag opnieuw voor de rechter verschijnen om te horen dat wat ze gedaan is, niet strafbaar is. Dat is ongezien! Waarmee zijn we mee bezig?”

Het proces tegen de elf beklaagden duurt minstens twee dagen. Het arrest wordt ten vroegste eind april verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni