Opvangcentrum Porte d'Ulysse blijft opnieuw maand langer open

© Google
| In deze kantoorgebouwen in Haren zit opvangcentrum Porte D'Ulysse nog even, maar tegen eind dit jaar moet dit een 'veiligheidscampus' worden.

Het opvangcentrum voor transmigranten Porte d'Ulysse in Haren blijft open tot 30 november. Dat heeft het Brusselse college beslist. Vanavond moet de gemeenteraad die beslissing nog goedkeuren.

Porte d'Ulysse, het opvangcentrum waar elke nacht zo'n 350 migranten verblijven, blijft nog even in Haren, in een gebouw van CityDev op de Blue Star-site. De huurovereenkomst voor het gebouw werd al eens verlengd tot eind augustus, daarna tot eind september en vervolgens nog eens tot eind oktober.

Nu wil het college van de Stad Brussel de huurovereenkomst nog eens verlengen tot 30 november. "We hadden opgevangen dat minister Maron een oplossing op langere termijn zou hebben voor Porte d'Ulysse", zegt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS), aan BRUZZ.

Het college stelt daarom voor om Porte d'Ulysse nog heel even in Haren te laten. "Om de brug te maken tot die definitieve oplossing er is." Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen dat Porte d'Ulysse uitbaat met Dokters van de Wereld, was nog niet op de hoogte van de verlenging. Die moet vanavond ook nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Langetermijnoplossing?

"Ik weet wel dat de gesprekken voor een langetermijnoplossing nog lopen", zegt Kassou aan BRUZZ. Eind vorige week zei bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) dat er een langetermijnoplossing op komst is.

"We hebben een locatie op het oog en voeren daarover gesprekken met de eigenaar. We verkennen ook enkele andere pistes", zei Maron toen. Over die nieuwe locatie wil Maron niets kwijt, zo lang er geen overeenkomst is afgesloten. "De financiering van Porte D'Ulysse op langere termijn is gegarandeerd", wist de minister toen nog te zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?