20180225 MG 4260 Human Wave for solidarity and humanity solidariteit vluchtelingen asiel migratie solidariteit burgerplatform maximiliaanpark 9

|

Solidariteitsactie voor 'mensensmokkelaars' Maximiliaanpark

BVR, CV
© BRUZZ
03/09/2018

Donderdag wordt in Brussel het proces ingeleid tegen een aantal vrijwilligers van het Maximiliaanpark, die verdacht worden van mensensmokkel. In totaal staan twaalf mensen terecht. Het proces wordt voorafgegaan door een solidariteitsactie op het Poelaertplein.

Volgens verschillende organisaties zoals La Voix Des Sans Papiers en Tout Autre Chose is het proces een aanslag op de solidariteit. Zij organiseren donderdag om 8.15 uur een actie voor het justitiepaleis.

"Twaalf personen, waaronder mensen die vluchtelingen hebben opgevangen en vrijwilligers bij het Maximiliaanpark, lopen kans om in de gevangenis terecht te komen omwille van de hulp die ze hebben gegeven aan transitmigranten", schrijven ze op een Facebookpagina, die ze voor het evenement hebben aangemaakt.

Onder de twaalf personen ook twee journalisten: Myriam Berghe, journaliste bij Femmes d'Aujourd'hui en Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het vrouwenmagazine Marie Claire.

"Al deze personen worden aangeklaagd voor de daad van mensensmokkel en participatie aan een criminele organisatie", gaat het verder. "Een onacceptabel amalgaam dat ervoor kan zorgen dat elke steun aan personen zonder papieren kan worden gecriminaliseerd."

Wat de beklaagden precies ten laste wordt gelegd, is op dit moment onduidelijk. Eerder zei Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Overnachtingen dat de beschuldiging buiten proportie is, "al is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat je wel en niet mag doen als je migranten onderdak biedt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Burgerplatform voor Overnachtingen , solidariteit , mensensmokkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni