Politiebewaking in het justitiepaleis aan het Poelaertplein
© PhotoNews

Syrië-strijdster Yousra B.S. opnieuw in de cel

HD
© Belga
23/11/2019

Syrië-strijdster Yousra B.S., die vermoedelijk een aanslag wilde vieren tijdens de hulde aan de Rode Duivels, is opnieuw onder aanhoudingsbevel geplaatst. Ze zou plannen hebben gemaakt om naar het buitenland te vertrekken. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De vrouw verbleef in 2015 en 2016 al in Syrië en zou er aan de zijde van IS gestreden hebben.

Yousra B.S. is de oudere zus van Firdaous B.S., die in mei 2017 zelf naar Syrië vertrok en in oktober 2017 gerepatrieerd werd, en zou ook opgeroepen hebben om een aanslag te plegen bij de terugkeer van de Rode Duivels.

Kort voor de Rode Duivels op 15 juli op de Brusselse Grote Markt hun derde plaats op het WK kwamen vieren, verscheen er op de berichtendienst Telegram een oproep om een aanslag te plegen tijdens dat WK-feest. Onderzoek van informatica- en telefoongegevens wees uit dat de oproep naar alle waarschijnlijkheid geplaatst werd door de 25-jarige Yousra B.S. uit Ukkel. De jonge vrouw werd toen in de gaten gehouden door de Staatsveiligheid omdat ze in juli 2015 afreisde naar Syrië, om er de strijders van Islamitische Staat te vervoegen.

Elektronisch toezicht

In mei 2017 werd ze al eens opgepakt omdat ze plannen zou hebben gesmeed om opnieuw te vertrekken. Yousra B.S. ontkende dat ze de oproep had geplaatst, maar werd in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering en aanzetten tot het plegen van terroristische daden, en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In maart 2019 werd ze onder elektronisch toezicht geplaatst.

In augustus verwees de raadkamer haar door naar de correctionele rechtbank, weliswaar enkel voor haar verblijf in Syië in 2015 en 2016. Onlangs werd ze opnieuw opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat er aanwijzingen waren dat ze opnieuw van plan was naar het buitenland te vertrekken. Wat het doel van haar reis was, is niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Ukkel, Justitie, Brusselse Syriëstrijder, Syrië , Syriëstrijders

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie