© JP / BRUZZ | Een deel van de gebruiksruimte.

Tegenstanders spuitruimte naar Grondwettelijk Hof

JP
© BRUZZ
11/06/2022

Tegenstanders van de drugsgebruiksruimte zijn naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de ordonnantie te laten vernietigen die dit juridisch mogelijk maakt. Dat schrijft De Tijd en bevestigt de woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan BRUZZ.

Om de gebruiksruimte - waar mensen met zware drugsverslavingen hun zelf meegenomen product onder toezicht kunnen gebruiken - mogelijk te maken, keurde het Brussels Parlement vorig jaar een nieuwe ordonnantie goed, als aanvulling op de federale drugswet uit 1921. Die federale wet maakt het strafbaar om 'druggsgebruik makkelijker te maken'. Het inrichten van een lokaal om drugs te gebruiken, valt daaronder.

Die ordonnantie zegt dat het werk in gebruikerscentra daarop een uitzondering is, maar dat wordt nu dus in twijfel getrokken. Tijdens de vorige legislatuur waarschuwde de Raad van State in een advies al voor een bevoegdheidsoverschrijding.

De huidige ordonnantie passeerde niet meer voor advies bij de Raad van State, maar kreeg een brede steun van het Brussels Parlement, net als bij het parket en de politie.

Buurtbewoners

Wie er precies naar het Grondwettelijk Hof stapte, is op dit moment niet duidelijk, maar volgens De Tijd zou het omwonenden van de spuitruimte die er in 2026 tegenover Thurn & Taxis moet komen. Maar omdat de ordonnantie geviseerd wordt, komt ook de bestaande spuitruimte in het gedrang.

In ieder geval krijgen deze tegenstaanders de steun van oppositiepartij N-VA. "Brussel speelt cavalier seul," zei de N-VA’er Mathias Vanden Borre eerder. "We beseffen dat we de grens opzoeken," antwoordt Maron daarop. "Maar dit is wat ons betreft preventiebeleid en dus een bevoegdheid van het gewest."

Tevreden

De regering wil het beleid in geen geval nog terugdraaien. Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) en burgemeester Philippe Close (PS) blikten afgelopen week nog tevreden terug op de eerste maand van Gate. De regering plant zelfs een tweede gebruikersruimte recht tegenover Thurn & Taxis. De opening is gepland voor 2026.

Het bestaande centrum werd al 638 keer bezocht. 147 keer werden er daadwerkelijk drugs gebruikt. Volgens de politie komen er geen klachten binnen van de buurt en trekt het centrum geen dealers aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie