Toporovski-collectie: stad Gent dient klacht in

© MSK Gent

De stad Gent dient een klacht in tegen de Jetse Stichting Dieleghem en MSK-directrice Catherine de Zegher, die op haar beurt klacht indient tegen de Gentse schepen van Cultuur.

Het Nieuwsblad en De Standaard meldden zaterdag dat de stad Gent een klacht met burgerlijke partijstelling indient tegen de geschorste directrice Catherine de Zegher van het Museum voor Schone Kunsten, een jaar nadat tien specialisten hun twijfels hadden geuit over 26 bruiklenen Russische avant-garde kunst.

De klacht is eveneens gericht tegen de Stichting Dieleghem uit Jette, waar eigenaar Igor Toporovski zijn kunstwerken onderbracht. Nadat de zaak was losgebarsten, werden de bruiklenen uit het mu­seum verwijderd.

Begin maart vorig jaar werd De Zegher geschorst als ­museumdirectrice. Twee weken later werd de collectie in beslag genomen door de onderzoeksrechter. Daarop diende De Zegher twee klachten in om haar schorsing aan te vechten.

Van de eerste, bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, is ondertussen beslist dat ze zonder gevolg blijft. De tweede, bij de Raad van State, leidt nu tot een tegenoffensief van de stad Gent. Schepen van cultuur Sami Souguir (Open VLD) stelde dat er "ernstige vermoedens ontstaan van schriftvervalsing" door De Zegher ontstaan waren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?