Laurence Massart, voorzitter van het gerechtshof tijdens het assisenproces van de verdachten van de aanslag op het Joods Museum in 2014

| Laurence Massart, voorzitter van het gerechtshof tijdens het assisenproces van de verdachten van de aanslag op het Joods Museum in 2014.

Toprechter die alleen Frans kent, zet kwaad bloed

TD
© Belga
20/02/2019

In het Brusselse Justitiepaleis is onvrede ontstaan omdat de nieuwe eerste voorzitter van het tweetalige hof van beroep in Brussel, een van de machtigste rechtbanken van het land, amper het Nederlands beheerst. Vanaf 2 april treedt Laurence Massart er aan.

Over haar juridische kwaliteiten bestaat geen twijfel, klinkt het. "Ze is een uitstekende magistrate," zegt Peter Callens, stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel (NOAB).

Toch wordt betwijfeld of ze geschikt is als korpschef van het tweetalige hof. Zes bronnen bevestigden onafhankelijk van elkaar aan de krant De Standaard, die bericht over de zaak, dat Massart zo goed als exclusief Franstalig is, wat haar functioneren als eerste voorzitter zou belemmeren.

Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel, aldus de krant. Zowel de Nederlandstalige advocaten in Brussel als de Orde van Vlaamse Balies schreven justitieminister Koen Geens (CD&V) aan over de gang van zaken.

Volgens informatie van De Standaard volgt Massart intussen taallessen. Ook is ze van plan een 'binoom' aan te stellen: een raadsheer die haar bijstaat in de Nederlandstalige kwesties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Laurence Massart , Brussels hof van beroep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni