Twee Brusselse verdachten voor raadkamer verschenen, dossier uitgesteld voor derde

© Belga
03/04/2023

Twee van de drie jonge mannen die vorige week maandag werden opgepakt in een Brusselse terrorismeonderzoek, zijn maandagnamiddag voor de raadkamer verschenen. Die heeft hun voorlopige hechtenis met een maand verlengd. Voor de derde verdachte werd het dossier uitgesteld naar donderdag 6 april omdat de man door problemen in de gevangenis niet kon worden overgebracht naar het justitiepaleis.

De verdediging van minstens één van de verdachten, S. R. (20), heeft gevraagd om de man vrij te laten, of onder elektronisch toezicht te plaatsen.

"Het gaat om een bijzonder dun dossier, waarin het federaal parket veel stennis maakt om weinig", zegt meester Laura Davidt. "Er wordt mijn cliënt exact één zaak verweten. Hij is weliswaar gelovig, maar niet geradicaliseerd en heeft helemaal geen terreurplannen."

S. R. werd door de onderzoeksrechter in Brussel in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie, net als K.H., de man voor wie het dossier werd uitgesteld.

De derde man, A.D., werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, het verspreiden van een boodschap met het oogmerk aan te zetten tot het plegen van een terroristisch misdrijf. Zijn advocate, meester Virginie Taelman, wenste voorlopig geen commentaar te geven.

De drie mannen werden vorige week maandag opgepakt bij huiszoekingen in in Zaventem, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek, omdat ze volgens het federaal parket plannen zouden gesmeed hebben voor een terreuraanslag. De drie verdachten zouden ook in contact gestaan hebben met de Antwerpse groep die gelijktijdig werd opgepakt, maar welke linken er precies zijn, moet verder onderzoek nog uitwijzen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni