| Het station van Mechelen was één van de plekken waar de fietsendief op slippers regelmatig toesloeg.

Twee jaar cel gevorderd voor fietsendief die buit verkocht in Brussel

© Belga
01/12/2023

Een 27-jarige man hangt in de Brugse correctionele rechtbank twee jaar effectieve gevangenisstraf boven het hoofd voor vijftien diefstallen en twee pogingen tot diefstal. Aan verschillende treinstations maakte Badou A. vooral elektrische fietsen en steps buit. De beklaagde kon herkend worden dankzij zijn slippers.

Badou A. sloeg in de zomer van 2023 regelmatig toe aan het station van Brugge. De man kon bovendien gelinkt worden aan een reeks gelijkaardige diefstallen in de buurt van de stations van Blankenberge, Denderleeuw, Mechelen, Gent, Halle en Aalter. Op de camerabeelden was de beklaagde gemakkelijk herkenbaar aan zijn slippers. De twintiger stal van 17 juni tot 7 september meerdere elektrische fietsen en steps, maar bijvoorbeeld ook een koersfiets en een plooifiets.

In eerste instantie ontkende A. elke betrokkenheid, maar uiteindelijk ging hij toch door de knieën. Naar eigen zeggen verkocht hij de buit in Brussel telkens voor amper 50 tot 200 euro. "Ik heb geen enkel medelijden voor dergelijke feiten, die enorm veel schade berokkenen aan burgers", aldus procureur Jochen van Aalst. Bovendien was de beklaagde niet aan zijn proefstuk toe. In die omstandigheden werd twee jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

De verdediging kon enkel aandringen op een mildere bestraffing. Meester Maya Vanden Bogaerde legde uit dat haar cliënt in Brussel op straat leefde. "Het was dus stelen om te overleven, maar hij wil zijn verantwoordelijkheid opnemen en zich herpakken", klonk het. De beklaagde zelf benadrukte dat hij de feiten zeker niet pleegde om zijn drugsverslaving te financieren. "Het is de laatste keer dat ik dat zal doen", zei A. in zijn laatste woord.

De rechter doet uitspraak op 5 januari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni