Twee jaar cel gevraagd voor steengooier bij rellen in Anderlecht

© Belga

De aanklager heeft vrijdag voor de correctionele rechtbank van Brussel twee jaar cel gevraagd voor een man die een steen op een politievoertuig zou hebben gegooid tijdens de rellen in Anderlecht op 11 april. De verdachte wordt eveneens vervolgd, omdat hij vijf keer de inperkingsmaatregelen voor de verspreiding van Covid-19 zou overtreden hebben.

De verdachte wordt aanzien als de persoon die een kassei gooide tegen de achterste deur van een politievoertuig. De procureur stelt dat de man herkenbaar is op de beelden die gefilmd werden tijdens de rellen in Anderlecht.

De overtredingen tegen de coronamaatregelen betwist de verdachte niet. Op 6 april werd hij een eerste keer gecontroleerd en in de nacht van 7 op 8 april controleerde de politie hem nog eens vier keer op het maken van niet-essentiële verplaatsingen. "De verdachte heeft verklaard dat hij onderweg was naar een vriend. 'Als ik naar buiten wil, dan ga ik naar buiten. Ik ga wandelen en dat doet me goed.' Hij geeft niet om de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de pandemie, " verklaart de aanklager.

Daarop kwam de voorzittende rechter wel tussenbeide en trok hij dit in twijfel. Als het gewoon blijkt dat de man op straat wandelt, zie ik de overtreding niet. Wij zijn in het strafrecht, " verklaarde de rechter.

De verdachte maakt evenwel ook deel uit van een gerechtelijk onderzoek en sinds duidelijk werd dat hij voor de rechter moest verschijnen, zijn er opnieuw drie processen-verbaal opgesteld tegen de man voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?