Twee nieuwe verdachten opgepakt voor plunderingen na BLM-betoging

EC
© Chris Verhaeghe
23/06/2020

De Brusselse politie heeft twee nieuwe verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de plunderingen na afloop van de Black Lives Matter-betoging op 7 juni. Het gaat om twee twintigers die reeds gekend zijn voor andere feiten. Beiden zijn door de Brusselse onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Daags na de rellen en de plunderingen in het centrum van de hoofdstad richtte de Brusselse politie een taskforce op om de relschoppers te identificeren. Zo’n zeventig burgers stuurden foto’s en video’s door van de vernielingen en het geweld tegen de politiemensen, die door de taskforce worden onderzocht. Afgelopen vrijdag kon de politie dankzij die beelden twee verdachten oppakken.

Het gaat om een 20-jarige student uit Sint-Jans-Molenbeek en een 22-jarige werkloze man uit Brussel. De eerste is gekend bij de politie voor feiten van weerspannigheid, drugsbezit en werd ook twee keer betrapt op het niet-naleven van de coronamaatregelen. De tweede verdachte is dan weer gekend voor twee feiten van diefstal met geweld en twee feiten van oplichting.

Buit van 60.000 euro

Uit de analyse van de camerabeelden blijkt dat de twee twintigers betrokken zouden zijn geweest bij de plundering van een juwelier en een cosmeticawinkel in Elsene. Beide verdachten zouden de vitrines hebben vernield, waarna relschoppers met de inboedel aan de haal gingen, goed voor een buit ter waarde van 60.000 euro. De 20-jarige student zou daarenboven ook nog brand hebben gesticht.

De twee jongemannen hebben de feiten inmiddels toegegeven. Ze werden na hun verhoor door de Brusselse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer, die moet oordelen over hun verdere aanhouding. Eerder werden al een 23-jarige man en een minderjarig meisje opgepakt voor hun betrokkenheid bij de plunderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Elsene, Justitie, BLM-protest, plunderingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni