Verdachte vrij onder voorwaarden voor vechtpartij in Blankenberge

© VRT
Updated: 14-08-2020 - 16:49

In de zaak van de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge heeft de Brugse raadkamer een 18-jarige man uit Sint-Gillis onder voorwaarden vrijgelaten. Dat bevestigt zijn advocaat Yen Buytaert. Het parket gaat in beroep tegen deze beslissing. De aanhouding van de twee andere verdachten werd wel met een maand verlengd.

De massale vechtpartij ontstond zaterdag in de late namiddag op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Bij het incident waren tientallen mensen betrokken. Op beelden is te zien hoe onruststokers zich ook tegen de politie keerden. Daarbij werd een politieman met een parasol te lijf gegaan.

De lokale politie van Blankenberge/Zuienkerke moest de hulp inroepen van meerdere andere politiezones om de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk werden zeventien betrokkenen bestuurlijk aangehouden.

Drie jongemannen uit het Brusselse werden gerechtelijk van hun vrijheid beroofd. De Brugse onderzoeksrechter besliste maandag om hen aan te houden op verdenking van gewapende weerspannigheid en van opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Volgens het Brugse parket waren er op basis van de beelden voldoende aanwijzingen dat ze de politie bekogelden met parasols en andere projectielen.

Kustverbod

De drie verdachten moesten eigenlijk vrijdagochtend al voor de raadkamer verschijnen, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Door de verstrengde coronamaatregelen moeten nieuwe gevangenen blijkbaar eerst twee weken in quarantaine, waardoor ze zelf niet aanwezig konden zijn. Op vraag van de verdediging werd de zaak uitgesteld naar vrijdagnamiddag én werden de jongeren alsnog overgebracht naar het gerechtsgebouw.

De Brugse raadkamer oordeelde vrijdagnamiddag dat A.D. (18) uit Sint-Gillis de gevangenis onder voorwaarden mag verlaten. De jongeman kreeg onder andere een verbod om de komende drie maanden naar de kust te komen. Hij mag ook geen contact hebben met andere betrokkenen in het dossier.

"Eigenlijk is het klaar en helder. Mijn cliënt was op het moment van het tumult al door de politie van het strand verwijderd", aldus meester Yen Buytaert. Op de beelden van de vechtpartij is D. volgens de verdediging dan ook niet te zien. Meester Buytaert benadrukte ook dat zijn cliënt geen deel uitmaakt van een stadsbende. "Hij heeft ook een blanco strafblad, bij de jeugdrechter en als volwassene."

Twee andere verdachten blijven in de cel

D.B. (18) uit Jette en M.B. (20) uit Brussel moeten van de raadkamer wel een maand langer in de gevangenis blijven. Ook hun advocaten hadden om een vrijlating onder voorwaarden gevraagd. Ook zij ontkennen dat ze deel zouden uitmaken van een Brusselse jongerenbende. De drie verdachten zouden ook niet samen naar Blankenberge gereisd zijn, maar kenden elkaar wel.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. In dat geval zou A.D. voorlopig toch in de gevangenis blijven. De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zou dan binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?