Verdediging op proces Peterbos: 'Het gaat hier niet om grote drugsbende'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 2 december 2019
Updated: 02-12-2019 - 19:16

Meer dan twintig personen staan terecht voor drugshandel in de wijk Peterbos in Anderlecht. De wijk en haar bewoners kwamen in 2018 veelvuldig in het nieuws na een reeks gewelddadige incidenten. Controleurs van de MIVB klaagden over agressie en toen een televisieploeg van de VRT er kwam filmen, werden de betrokkenen aangevallen door jongeren uit de buurt.

Politie en parket hadden inmiddels al een onderzoek geopend voor drugsfeiten. In de wijk Peterbos werd er op grote schaal drugs verkocht door jongeren die er woonden. In de herfst van 2018 voerde de politie een grootscheepse actie uit waarbij een vijftiental personen werden opgepakt. Begin dit jaar kwamen er opnieuw huiszoekingen, waarbij zo’n 100.000 euro en drugs in beslag werden genomen.

22 personen doorverwezen

In het onderzoek naar de drugshandel verwees de raadkamer 22 personen door naar de correctionele rechtbank. Ze staan vanaf vandaag terecht en riskeren effectieve celstraffen. Het proces ging vanmorgen van start met de ondervraging van de beklaagden. “Mijn cliënt geeft toe dat hij drugs heeft verkocht”, zegt advocaat Yannick De Vlaemynck. “Maar volgens het parket is hij de leider van een criminele organisatie die op grote schaal drugs verkoopt en dat betwisten we. Het gaat hier niet om een grote drugsbende, maar om jongeren uit dezelfde wijk die drugs verkochten.”

Niet alle verdachten geven toe dat ze betrokken waren bij de drugshandel. “Mijn cliënt heeft hier niets mee te maken”, zegt advocaat Hamid El Abouti. “Hij woont toevallig in dezelfde buurt, maar heeft geen drugs verkocht.”

Het proces duurt nog minstens een hele week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?