| De overvallers zouden een bankfiliaal in de buurt van het Kerkhof van Elsene geviseerd hebben (archief)

Vier 'bejaarde' overvallers opgepakt in Elsene

© BRUZZ - Belga
10/08/2018
Updated: 10/08/2018 10.48u

In Elsene hebben de speciale eenheden van de federale politie woensdag vier mannen opgepakt die op het punt stonden een overval te plegen. De mannen zijn tussen 52 en 64 jaar oud en allesbehalve onbekenden voor het gerecht. Drie van hen hebben elk al meerdere veroordelingen opgelopen voor gewapende, gewelddadige overvallen. Dat nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket.

In Elsene heeft de politie woensdag een spectaculaire bankoverval kunnen verhinderen. De speciale eenheden van de federale politie stonden de daders op te wachten en konden hen inrekenen vlak voor ze hun slag wilden slaan. Vier verdachten zijn opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Het parket geeft om 11 uur een persbriefing over de zaak.

“De federale gerechtelijke politie van Brussel verijdelde woensdagvoormiddag een zorgvuldig geplande diefstal gewapenderhand op een bankfiliaal in Elsene,” zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “De overvallers werden geklist net voor zij tot actie zouden overgaan. Enkele minuten later kwam de eerste werknemer toe op zijn werkplaats." Volgens de krant La Dernière Heure was het doelwit een bankfiliaal in de buurt van het Kerkhof van Elsene.

"Tijdens hun arrestatie waren de twee oudste overvallers in het bezit van twee gestolen voertuigen, een vuurwapen, een granaat, een ontsteker voor springstoffen, munitie, kogelwerende vesten, politie-uniformen en spanstrips om eventuele slachtoffers te boeien", meldt het parket.

"Een derde verdachte werd gearresteerd in een hoogspanningscabine op de parking van de bank zelf, hij was bezig met voorbereidingen uit te voeren om de elektriciteit in de onmiddellijke omgeving uit te zetten. De vierde verdachte werd aan de overzijde van de bank in de boeien geslagen, hij stond op uitkijk.”

Geen onbekenden voor gerecht

Djurica Djordjevic, alias Duckie, werd in de jaren '80 al in verband gebracht met Patrick Haemers en werd decennialang beschouwd als een van de beruchtste overvallers van ons land. Hij zou onder meer het brein geweest zijn achter een overval op het postsorteercentrum van Charleroi X, in 1989, ook al werd hij daar nooit voor veroordeeld.

Koenraad Spitaels maakte deel uit van de bende rond Marcel Habran, de peetvader van het Luikse criminele milieu. Samen met verschillende andere daders pleegde hij in 2000 een overval op een geldtransport op de luchthaven van Findel in Luxemburg, waarbij het kwam tot een achtervolging en een schietpartij. De man werd daarvoor veroordeeld tot 20 jaar cel en kwam pas kort geleden vrij.

Ook David Marloye heeft een lang parcours van gewapende overvallen terwijl de vierde man, Abderafid B.O. (54), minder gekend is.

Recentelijk kwam het de politie ter ore dat het viertal een nieuwe overval plande. De vier namen daarbij alle mogelijke maatregelen om onder de radar te blijven, maar werden toch betrapt. Het viertal bleek daarbij in het bezit van een aanzienlijk wapenarsenaal. Ze zijn allemaal door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnen maandag voor de raadkamer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Justitie , Samenleving , Marcel Habran , Patrick Haemers , gewapende overval , overval , misdaad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni