© MIVB

Vijf MIVB-medewerkers vrijgesproken van geweld tegen collega

© Belga
16/10/2018

Het Hof van Beroep in Brussel heeft dinsdagochtend vijf (ex-)werknemers van de MIVB vrijgesproken van geweldpleging tegenover één van hun collega’s in 2010. De verdachten legden voor de rechtbank uit dat ze nooit de intentie hadden om hun collega schade toe te brengen en dat het als een eenvoudig spelletje bedoeld was.

De rechtbank volgde de argumenten van de advocaat-generaal en de verdediging waarbij de verdachten vrijgesproken werden van de aanklachten. In eerste instantie had de rechter ook al de vrijspraak bevolen.

In juni 2010 was een toen 25-jarige werknemer in het MIVB-depot in Delta het doelwit geworden van vermeende pesterijen tijdens een werkpauze. Hij zou met een brandblusser besproeid zijn geweest. Een paar maanden later hadden zijn collega’s het opnieuw op hem gemunt en hem opgesloten in een container gevuld met oliefilters.

'Het was een spelletje'

De verdachten legden voor de rechtbank uit dat ze nooit de intentie hadden om hun collega schade toe te brengen en dat het als een eenvoudig spelletje bedoeld was.

Drie van de verdachten waren er bovendien van overtuigd dat hun klacht en het daaropvolgende ontslag het gevolg waren van een vergeldingsactie van hun werkgever. “Het is omdat we lid zijn van de vakbond,” hadden ze gezegd. Twee andere verdachten zijn nog steeds werkzaam bij de MIVB.

De burgerlijke partij, vertegenwoordigd door Pierre Monville, had echter betoogd dat de feiten tegen de beklaagden bevestigd moesten worden en dat er een straf moest worden uitgesproken. “We moeten nagaan of er al dan niet sprake is van ernstig geweld, wat volgens mij wel het geval was. Het is onaanvaardbaar dergelijke zaken toe te staan op de werkplek en ze vervolgens af te doen als een spelletje,” aldus Monville.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, MIVB, Hof van beroep

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie