Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart

Vijftien maanden cel voor steekpartij in KFK Hope na discussie over Covid Safe Ticket

© Belga
14/01/2022

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel uitgesproken tegen de man die de uitbater van KFK Hope had neergestoken, nadat hij het café was uitgezet omdat hij geen Covid Safe Ticket had. Volgens de verdediging was er sprake van wettige verdediging of uitlokking, maar daar was de rechtbank het duidelijk niet mee eens.

Het incident vond op 16 oktober rond 01.15 uur 's ochtends plaats, in de Visverkopersstraat toen H.T. een café werd uitgezet. Volgens de advocaat van de uitbater gebeurde dat omdat de man dronken was en omdat hij geen Covid Safe Ticket kon voorleggen.

Op bewakingsbeelden was volgens de rechtbank te zien hoe de uitbater hem naar buiten duwde, maar H.T. bleef rondhangen en herhaaldelijk naar het café terugkeerde, waarop de uitbater hem duidelijk maakte dat hij niet gewenst was. Een vrouwelijke klant probeerde zowel de uitbater als H.T. te bedaren, maar de laatste stapte opnieuw het café binnen. Daar stak hij de uitbater neer met een zakmes.

Volgens het parket had H.T. dat mes al in de hand toen hij de laatste maal het café binnenstapte, maar dat wordt door de verdediging betwist. Minstens zou het op de bewakingsbeelden niet kunnen uitgemaakt worden.

"Ik begrijp dat het horecapersoneel een moeilijke periode doormaakt, maar dat was geen reden om mijn cliënt zo hardhandig te behandelen, terwijl hij al een arm in het plaaster had", pleitte de advocate van H.T. "Als hij dat café opnieuw binnengaat, heeft hij dat mes nog niet uitgehaald. De uitbater heeft hem toen enkele klappen toegediend en pas op dát moment heeft hij zijn mes gepakt en uitgehaald. Hier is sprake van wettige verdediging, minstens van uitlokking."

De rechtbank zag dat anders en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 15 maanden, weliswaar met uitstel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni