Vrederechter Cardon voorgedragen als voorzitter Nederlandstalige rechtbank

© Omroep West

De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) heeft woensdagavond Simon Cardon de Lichtbuer, momenteel vrederechter in het kanton Rode, voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) krijgt vijftig dagen de tijd om de magistraat formeel te benoemen.

Cardon won het pleit van tegenkandidaten Anouk Devenyns, Peter Hartoch en Régine Claeys. Als de minister de voordracht goedkeurt, volgt hij Alfred Van Winsen op. Die werd in april 2014 de allereerste voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel.

Ter herinnering: de Nederlandstalige rechtbank werd in het leven geroepen door de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Voordien bestond er in Brussel slechts één, tweetalige rechtbank van eerste aanleg.

Alfred Van Winsen wou zichzelf opvolgen, maar de HRJ besliste in februari om zijn mandaat niet te vernieuwen. Hetzelfde lot was ook zijn Franstalige tegenhanger Luc Hennart toebedeeld. Hun mandaat liep op 30 maart ten einde. Voor de post van Hennart zijn twee kandidaten in de running.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?